Tipuri De Branzeturi
articol scris de elenapaduretu blog eileen-cuisine.blogspot.com
Aceste branzeturi (Roquefort, Gorgonzola si Stilton) sunt produse din lapte de vaca, oaie sau capra, carora li s-au adaugat culturi de mucegai nobil. le recunosti dupa venele albastrui, gustul intepator si mirosul distinctiv. Continutul mediu de grasimi este de obicei de 34%, iar o felie (aproximativ 30 de grame) are in jur de 100 de calorii.
Acest tip de branza se consuma la temperatura camerei, cu fructe (pere, struguri), cu biscuiti sarati sau cu vin rosu.
Este o branza semimoale, produsa din lapte de vaca sau de bivolita. Mozzarella din comert - elastica, uscata si cu un gust mai putin delicat - se foloseste la gatit, iar cea proaspata - cu o textura mai moale, un gust dulce, delicat - se consuma ca atare. 30 de grame de mozzarella contin 85 de calorii si 6 grame de grasime.
Se foloseste in pizza, lasagna sau cu rosii si busuioc. Vrei un truc ingenios? Adaug-o in omleta cu legume!
Parmezanul este o branza tare, ce se obtine din lapte de vaca si care necesita o maturare de 12 luni. Desi continutul caloric e mai mare decat in cazul altor branzeturi (110 calorii pe 30 de grame), parmezanul cotine multi nutrienti importanti: calciu si proteine.
Parmezanul se poate degusta cu pere sau alune de padure si un pahar de vin alb alaturi. Daca vrei varianta dietetica, da parmezanul pe razatoare si pune-l peste orice salata.
Branza de capra se obtine din lapte de capra (uneori amestecat si cu cel de vaca sau bivolita) si este bogata in acizi grasi. Este considerata cea mai sanatoasa varianta de branza, intrucat se digera mai usor decat celelalte branzeturi, iar o felie contine doar 76 de calorii si 6 grame de grasime.
O poti combina cu dulceata de cirese negre, smochine si vin alb. Sau in sandwich-uri calde si salate.
Cascavalul si svaiterul se obtin din lapte de vaca sau oaie si sunt considerate branzeturi maturate grase. Desi contin suficiente calorii (125 de calorii si 7 grame de grasimi pe 30 de grame), acestea sunt bogate in substante precum calciu, fosfor, zinc si vitamina B.
Este recomandat in special in combinatie cu o salata de legume proaspete, dar si in gustari reci, alaturi de sunca.
Ambele tipuri de branzeturi frantuzesti sunt produse din lapte de vaca nepasteurizat. Interiorul este moale si cremos, iar suprafata este dura, obtinuta din culturi de mucegai nobil. O felie contine 84 de calorii si 7 grame de grasimi.
Aceste doua tipuri de branzeturi se consuma la temperatura camerei (intrucat suprafata mucegaita nu rezista la caldura) cu paine prajita, biscuiti sarati sau fructe de padure.
Sursa text: Glamour feb 2010
Sursa fotografii: www.deviantart.com