Timişoara 2012 – Grill Champions Tour
articol scris de radupopovici blog reteteleluiradu.ro
Am plecat astăzi, dis de dimineaţă, adică pe la orele 6:00, spre Timişoara, pentru a participa la Grill Champions Tours 2012, organizat (pentru a patra oară) de Grill Society în colaborare cu Cramele Corcova, Delaco, OutdoorChef şi campinggrill.ro.
Ca şi la ediţia anterioară, cea din mai 2012, voi fi amfitrionul evenimentului şi voi prezenta publicului proiectul GrillSociety.ro, un adevărat manifest pentru cultura gătitului în aer liber desfăşurat într-un cadru care depăşeşte imaginea obişnuitului grătar la iarbă verde, oferind în 90% dintre cazuri doar mititei şi ceafă de porc.
Nimic de zis, bune şi acestea, dar se poate şi altfel. Am spus de multe ori că poţi întrezări cultura unui popor dacă arunci o ocheadă prin fereastra întredeschisă a bucătăriei sale, iar acest lucru este adevărat şi în ce priveşte gătitul în aer liber, activitate care poate îmbina mâncarea de calitate, gătită corect şi modern, cu destinderea şi petrecerea plăcură a timpului în aer curat şi cu socializarea şi interacţiunea cu prietenii şi membrii familiei. Toate acestea se pot face gătind ceva deosebit, hrănitor şi sănătos, fără mult efort, fără fum, fără manele ascultate la maxim, fără ambalaje goale părăsite în iarbă.
Evenimentele organizate de GrillSociety îşi propun să adune laolaltă pe cei interesaţi de mâncare şi de gătitul în aer liber, oferindu-le nu doar echipamentul necesat desfăşurării acestei activităţi, ci şi noutăţi din domeniu, reţete şi idei.
Vă mărturisesc că, deşi voi rămâne mereu îndrăgostit de tigaie şi cratiţă, de aragaz şi cuptor, grătarele de la OutdoorChef m-au cucerit prin versatilitatea lor, prin întreţinerea lesnicioasă şi prin productivitatea deosebită. Am gătit adesea pentru câteva zeci de persoane folosind unul sau două grătare şi ştiu câte se pot realiza cu ele. Regret doar faptul că timpul meu este atât de drămuit, căci mi-ar fi plăcut enorm să experimentez mai mult cu ele.
Vă reamintesc faptul că aceste maşini de gătit pot acţiona nu doar ca grătar, ci şi ca aragaz, cuptor şi afumătoare. Ca să vă dau doar câteva exemple, eu însumi am gătit pe aceste grill-uri risotto, paella, pâine, pizza, muşchi de porc în aluat, fasole cu ciolan afumat, curry de pui cu lapte de cocos, tocăniţă de porc, mămăligă, diverse deserturi cu fructe (de la frigărui la tarte) şi multe altele care sunt imposibil de gătit pe grătarele noastre tradiţionale.
Grill-urile de la OutdoorChef (le spun grill-uri în lipsa altui termen, căci dacă le-aş spune grătare s-ar putea crede că sunt doar… grătare) îţi oferă posibilitatea de a găti mai divers, prin aceasta şi mai sănătos, iar întreaga experienţă este astfel mai plăcută. Versatilitatea lor te ajută să progresezi şi să devii mai creativ, spre mulţumirea mesenilor, dar şi a ta personală.
Evenimentul de la Timişoara se va bucura din nou de prezenţa a doi maeştri ai gătitului în aer liber, Marco Greulich şi Camillo Tomanek, ambii din Germania, ambii campioni mondiali şi multipli medaliaţi la concursurile de profil. Nu prea pun eu mare preţ pe concursurile de la noi, nu bag mâna în foc nici pentru cele din alte părţi, dar cei doi prieteni ai mei din Germania chiar sunt meseriaşi. Nici eu nu sunt chiar paralel cu grătarul, am susţinut destule evenimente dând examene cu public, dar de la cei doi am destule de învăţat.
Meniul va fi unul adaptat perioadei de iarnă: muşchiuleţ de porc învelit în jamon Serano şi gătit cu condimentul meu, „dulce-de-iute”, piept de raţă gătit pe placă de cedru îmbibată în vin roşu, curcan întreg afumat, iar ca desert, mere umplute si coapte pe grătar.
Abia aştept să ajung la Timişoara (nu am mai fost acolo din 1986) şi apoi abia voi aştepta să ajung acasă şi să vă povestesc cum a fost. Ţineţi-mi pumnii, să fiu inspirat şi să nu vă fac de râs.