Terina "gourmande"
Sursa Terina "gourmande"
articol scris de liana10 blog pemasadinbucatarie.blogspot.com
Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga
Pentru a preveni sau a scapa de o anemie feripriva, este indicat sa mananci alimente bogate in fier. E bine sa ne concentram pe verdeturi (cu cat sunt mai inchise la culoare, cu atat mai bogate in fier vor fi), stridii, fructe uscate, ficat de vita, peste, carne slaba, carne de pasare, cereale, paine neagra, galbenus de ou.
Azi ne concentram pe ficatei de pui, deoarece si eu si Tudor avem un ten frumos, dar alb. Si ca sa ne vina sangele in obrajori, am preparat aceasta reteta cu speranta ca o sa-i placa si lui Tudor, care fortat manca ficat o data pe saptamana. Ei bine, cu aceasta terina fabuloasa, din revista Click pentru femei,am reusit sa-l fac sa manance singur, tot din farfurie!Aleluia!!!
Ah, cu aceasta nemaipomenita terina particip la concursul organizat de Laura Laurentiu si Shop.bilancia.ro “KitchenAid de Martisor”, ea face parte din meniul alb-rosu pe care l-am pregatit pentru a celebra Luna Femeilor.
Pregatire: 40'
Coacere: 1h
Fierbere: 50'
Dificultate: medie
Ingrediente:
1kg de ficat de pui,
2 cepe,
1 piept de pui,
300g bacon feliat,
3 oua,
1 lingura ulei de masline,
cimbru,
sare,
piper.
Pentru garnitura:
250g orez,
1 ceapa,
1/2 ardei gras,
1 morocv,
20g unt,
100g ciuperci,
patrunjel,
2 linguri ulei,
cimbru,
busuioc,
sare,
piper.
Mod de preparare:
Se opareste ficatul:
apoi se taie in bucati potrivite si se scoate toate matzele din el.
Se taie ceapa marunt, se caleste in uleiul bine incins, pana devine sticloasa. Se adauga pieptul de pui- eu am pus o pulpa de pui dezosata-
taiat cubulete si ficatul taiat bucati
am mai adaugat si o mana de ciuperci si am pastrat cateva feliute pentru decor.
Se condimenteaza, dupa gust, cu sare, piper si cimbru si se lasa pana cand ficatul isi schimba culoarea. Se ia de pe foc, se lasa sa se raceasca si se amesteca cu ouale.
Data viitoare o sa pun doar unul, au fost prea multe trei...
Se tapeteaza o forma de chec cu feliile de bacon, asezate transversal, astfel incat sa acopere fundul si peretii laterali ai vasului, jumatate de felie inauntru,
jumatate afara, astfel incat acea jumatate de afara sa acopere compozitia. Peste feliile de bacon din interior se toarna compozitia cu ficat, se niveleaza frumos si se acopera cu jumatatile de felii de bacon,
apoi se aseaza vasul la bain-marie, in cuptor, pentru circa o ora.
Pentru garnitura
Se curata ceapa, morcovul si ardeiul, se taie bucati mari si se fierb in apa cu putina sare, la foc mic, sub capac.
Cand sunt fierte, se strecoara legumele si se pastreaza zeama. Orezul - am folosit doua pungute de orez prefiert de 125g fiecare, le-am lasat 8 minute la fiert si gata orezul! Cine foloseste orez clasic, atunci in 2-3 cani de supa sa puna orezul la fiert, amestecand din cand in cand. La final, se adauga untul, patrunjelul si se condimenteaza cu sare, piper, busuioc
si cimbru, dupa gust.Se opreste focul, se acopera cu capac si se lasa 10 minute.
Se serveste terina de ficat taiata felii groase, garnisite cu orez presat in forme rotunde...eu am folosit clasicul pahar de sticla uns cu ulei :(
Orezul este la randul lui garnisit cu ciuperci prajite si patrunjel verde tocat.
Si ca sa fie "tacamul" complet, am servit, noi, adultii, si un pahar de vin rosu de Corcova, ca ajuta si el in anemie ;-)
O bunatate!!! Daca Tudor a mancat si i-a placut si nici n-a crahnit, atunci va asigur ca o sa va placa cu siguranta!