Terina Cu Ciuperci
articol scris de Lorellei blog matzagateste.irinasasu.ro
Reteta preluata din revista, numarul din septembrie 2010
Se spune ca intai mananci cu ochii… si e adevarat, adica e simplu: e ca atunci cand te uiti la un barbat, nu te uiti la un Harry Potter si spui: wow, ce creier minunat, ce profunzime a sentimentelor… haideti sa fim serioase .. te uiti la un Brad Pitt si nici macar nu-ti pasa de fapt ce are in cap… Cam asa este si cu mancarea… tindem de cele mai multe ori sa ne uitam la o frumoasa si lucioasa amandina din galantarul unei cofetarii decat la o amarata de prajiturica cu fructe facuta de matusa Tanta… si totusi cea de la cofetarie nu are niciun gust, iar cea facuta de matusica este… delicioasa. Unde vreau sa ajung? Simplu. Atunci cand e un eveniment important pierd saptamani in sir cautand aperitivul perfect, ceea ce este extrem de greu… pentru ca aperitivul perfect este o combinatie intre amadina aceea frumoasa si atragatoare ce spune non-stop: uite ce furmoasa sunt, mananca-ma! .. si prajitura matusii care este divina la gust .. si asta e extrem de greu, but until now, I’ve rocked! Aperitivul asta se inscrie in gama de mai sus: tasy and beautiful! De cand l-am vazut prima oara am vrut sa-l fac… arata extraordinar si in plus avea unul dintre elementele esentiale vietii mele de cuplu : ciupercile. Mushrooms make us both happy
Ingrediente pentru 1 tava de chec:
- 2 cutii de ciuperci sau 1 kg de ciuperci proaspete
- 4 oua + 1 ou batut pentru uns deasupra
- 2 cepe
- 4 catei de usturoi
- 1 felie de paine inmuiata in apa
- 50 ml smantana
- 100 g cascaval ras
- 50 g unt
- 1 legatura de patrunjel
- 100 ml ulei
- Sare, piper
- 1 pachet de foi de placinta sau o portie de aluat frantuzesc rapid (reteta aici)
Am spalat ciupercile si am pus deoparte vreo 5 intregi si mai frumoase. Eu am folosit ciuperci proaspete champignon. Am curatat ceapa, am taiat-o marunt si am pus-o intr-o tigaie in apa sa se inmoaie, o puteti pune si in ulei la calit, moi… non. Apoi am adaugat ciupercile maruntite si usturoiul.
Am condimentat cu sare si piper, am pus un capac deasupra si le-am lasat cam 15-20 minute sa fiarba sub capac, evident, amestecand din cand in cand. Am luat tigaia de pe foc si am pus-o la racit. Intr-un vas separat am pus painea faramitata si scursa bine, ouale, patrunjelul tocat, smantana, cascavalul. Am amestecat bine, iar dupa ce s-a racit amestecul cu ciuperci am pus peste si am amestecat din nou bine.
Am fiert cam 5 minutele ciupercile pastrate intregi. Am intins aluatul frantuzesc si l-am pus in tava de chec lasand marginile foarte lungi pentru a le putea impaturi peste amestec. Am turnat jumatate din amestecul cu oua si ciuperci, apoi am pus in picioare ciupercile acelea pastrate intregi si peste ele restul de unplutura. Am nivelat bine si am ridicat marginile foii si le-am inchis bine peste amestec. Am uns toata constructia cu ou batut cu 2 lingurite de iaurt si am pus tava de chec la cuptorul preincalzit la 190 grade (gaze, ventilator). Am tinut terina (ce fancy suna… terina… ) Am lasat-o la cuptor cam 40 minute. Verificati din cand in cand. Aluatul ce se vede deasupra nu trebuie sa se coloreze prea puternic, ci doar sa devina un pic auriu. Asta e tot secretul. Faceti aperitivul asta cand aveti musafiri si taiati cu un cutit mare si ascutit… o sa ramana toti cu gura cascata si e extrem de bunuta.