contact retete mancare
rss retete mancare
gatesteinteligent twitter
facebook
 feedback

Tehnici Culinare Si Ustensile De Bucatarie - O Carte Si O Campanie: Fii # Valluntar

Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga
 M-am inscris in campania de voluntariat intitulata “vALLuntar” a celor de la Editura ALL menita sa incurajeze lectura si voluntariatul. Astfel ca te inscrii in campanie, (deschisa tuturor) si in perioada 24 ianuarie – 16 martie ceri o carte, o citesti si apoi scrii o mica recenzie pe blogul personal. Pentru fiecare recenzie a unei carti din colectia Editurii ALL, o echipa de angajati a acesteia va face 15 minute de voluntariat, iar pentru fiecare comentariu primit (referitor la carte sau campanie) la postarile cu recenzii se mai adauga inca 3 minute. Astfel ca toata lumea are de castigat si mai mult de atat : Se citeste!
    Mi-am ales timid si fara sperante (asa sunt eu : o pesimista!) Tehnici culinare si ustensile de bucatarie. O carte la care visam demult, si la care ma tot uitam cu jale de cate ori o vedeam in vitrina unei librarii pe langa care trec destul de des. Raspunsul a fost prompt si m-a halucinat: da! ti-o trimitem. 
    Astfel ca am primit-o, am mangaiat-o bucuroasa si am citit-o doua zile pe nerasuflate. Azi va scriu cateva vorbe despre minunatia de carte, dupa care ma apuc sa o aprofundez. Asta e carte de capatai si care trebuie studiata la blatul de lucru.
   Tehnici culinare si ustensile de bucatarie cuprinde doua sectiuni mari. 
   Prima din ele trateaza Ustensilele si echipamentele culinare. Asezati-va comod pe canapea, luati un pahar de vin (sau apa?) si deschideti sfiosi. Veti avea parte de o incursiune,  ghidata de niste poze sclipitoare, in lumea ustensilelor si a echipamentelor necesare unei bucatarii. Citind,  afli la ce anume foloseste o mezzaluna, cat de utila iti este o razatoare pila si m-am convins ca urmatoarea ustensila pe care o voi achizitiona va fi o mandolina. 
    Vei afla despre diferitele tipuri de cutite, la ce anume foloseste fiecare si mai ales (de importanta majora!) care sunt diferentele dintre cutitele occidentale si cele japoneze. Tavile, tigaile, oalele si cratitele ti se vor arata in toata splendoarea lor si iti vei da seama cum si care sunt materialele din care sunt facute si cat de rezistente sunt. Vei sti cand sa alegi si mai ales pentru ce: siliconul, cuprul, arama, aluminiul anodizat sau cat de performant este sistemul antiaderent Goldtouch -  de zece ori mai rezistent la zgaraieturi decat materialul antiaderent traditional, care nu se ciobeste si nu se cojeste. 
    Dupa ce te minunezi de multitudinea si frumusetea ustensilelor necesare unei bucatarii care se respecta (am facut deja o lista :P) va mai puneti un pahar de vin sau o ceasca de cafea, (dupa preferinte) si treceti usor la partea a doua a cartii : Tehnici culinare.
    Aici veti descoperi o lume fascinanta. Va sunt prezentate, pas cu pas, 250 de tehnici culinare, de baza si utile oricaruia, fie ca esti incepator sau bucatar casnic cu ceva experienta. 
    Vei invata cum sa tai cartofii; cum sa cureti legumele; cum sa scoti cochiliile scoicilor; cum sa obtii un pui fluture; cum sa faci bezeaua perfecta; cum sa faci maiaua sau cum sa framanti un aluat bun, cu mana, fara ajutorul unui KA sau a unei masini de paine.Aluatul de foietaj devine simplu de facut, acasa, doar ghidindu-te dupa poze, iar cel de quiche nu va mai prezenta vreun secret. 
    Pe langa cele cateva tehnici enumerate de mine aici (v-am spus doar sunt 250) cartea va va darui si 50 de retete de baza, esentiale a fi stiute de orice bucatar. Pesto cu busuioc, piure de cartofi, curcan umplut, rissoto si raviolli sunt doar cateva dintre ele.
    Ce mi-a placut foarte tare la Tehnici culinare si ustensile de bucatarie este faptul ca e o carte foarte bine structurata, nu te pierzi printre pagini si poti gasi usor raspuns la toate intrebarile sau nelamuririle culinare doar accesind indexurile de la finalul cartii sau tabelele pentru echivalentele unitatilor de masura, a temperaturilor de gatit sau a inlocuitorilor unora dintre ingrediente. 
     Ce mi-a placut extrem sunt fotografiile de o calitate exceptionala si care redau cu finete si mare acuratete fiecare tehnica de gatit. 
   Este o carte care iti incanta ochiul si care te face sa iti doresti sa gatesti din ce in ce mai mult, mai bine si mai curat (tehnic vorbind).  Este exact asa cum a descris-o Chuck Williams (editorul general): "aceasta carte va fi o sursa de intelepciune culinara pentru multi ani de acum inainte". 
    Tehnici culinare si ustensile de bucatarie este o carte pe care trebuie sa o aveti pe unul din rafturile micii voastre biblioteci culinare.