Tarte Flambée De La "bucataria Sylviei"
articol scris de Brindusa blog brindusascheaua.blogspot.com
Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga
Dragii mei, iata-va din nou alaturi de mine la "Duminica alaturi de prieteni". In aceasta duminica la masa noastra vine Sylvia, cea care a avut curajul sa transforme pasiunea in meserie.
O cunosc pe Sylvia de pe un site culinar, pe care eram destul de active cu ceva vreme in urma. I-am remarcat retetele, pentru ca fiecare avea un je ne sais quoi, care te atragea iremediabil. Mai intai am pus asta pe seama faptului ca Sylvia traieste in Franta, mama gourmetului. Apoi mi-am dat seama ca totul se datoreaza pasiunii pe care o punea ea in realizarea tuturor retetelor. Dar Sylvia nu s-a oprit aici. De ceva vreme urmeaza cursurile unei scoli de bucatari (sau chef, ca sa fiu mai clara!), pentru care o admir si o invidiez. Dar, mai bine o las pe ea sa se prezinte si sa va prezinte bunaciunea adusa pentru masa de azi.
Tarteflambée
" Bun gasit tuturor, ma numescSylvia Boutiere si sunt detinatoarea blogului www.bucataria-sylviei.roun blog pe care l-am pornit cu o enorma pasiune pentru bucatarit si artaculinara si nu numai atat....am vrut sa vad si sa ii fac si pe ceilalti sa vadace este dincolo de asta : ambianta. A face bucate bune si a pregati o masa bunainseamna a arata ca iubesti, inseamna a construi pentru cateva momente oambianta care te scoate din cotidian, mai inseamna a calatori oriunde in lumepentru a cauta noi arome si noi retete. Pentru mine a inceput ca o pasiune si osa devina poate o meserie pentru ca am inceput din septembrie o scoala debucatari profesionisti in Franta, unde locuiesc. Sper ca intr-o zi sa fiusuficient de pregatita sa va vorbesc despre arta culinara, despre principii debaza in bucataria franceza si sa va pot dezvalui multe secrete si retete gustoasepentru a aduce fiecare in casele voastre un strop de ambiata de cina perfectala un restaurant de lux :) cu o muzica buna si o tinuta frumoasa... sacalatoriti stand acasa in sufragerie...pana atunci va vorbesc cu drag de Tarteflambée :
Tarte flambée este o tarta saratafoarte indragita in bucataria frantuzeasca (o regasim si in bucataria germana), emblema culinara a regiunii Alsacia. Este o tarta in forma dreptunghiulara acarei denumiri poate poate produce confuzii nu este o tarta “flambée “ in sensulin care ne asteptam de a fi flambata cu alcool ci coapta in flacari de undevine si denumirea.
Se cunosc patru tipuri clasice de tarte flambeé :
1 clasica: cu ceapa si bucatele mici de kaiser crud ( lardons in franceza)
2. gratinée :tarta clasica + o specialiatte de cascaval numit gruyère
3. forestiera:gratinée + ciuperci si
4. tarte flambée cu mere : o tarta dulce cu mereflambata cu o specialitate de alcool numit Calvados.
Va prezint azi reteta clasica detarte flambée cea care imi place mie cel mai mult din retetele testate. Eu amadaptat la sezon si pe langa ceapa normala am pus si un fir de ceapa verde, aiesit excelenta.
Avem nevoie de un aluat de paine saude pizza, eu am facut pizza si aveam aluatul clasic de pizza la indemana : 500grame faina, 25 grame drojdie, sare, apa si ulei de masline.
Pentru garnitura avem nevoie de : oceapa mica ( echalote am pus eu ), un fir de ceapa verde, 2 linguri de smantanagroasa de 30% grasime, 2 linguri de iaurt gras , 200 grame de cuburi de kaiser( lardons in franta ) , o lingura de unt , sare, piper, nucsoara.
Preparare : se intinde o foaiesubtire dreptunghiulara pe care o asezam intr-un vas termorezistent pensulat inprealabil cu unt. Coacem foaia timp de 5 minute in cuptorul preincalzitla 210 grade. Intre timp ne ocupam de garnitura: taiem ceapa fasii subtiri sirondele cea verde. Intr-o tigaie punem untul si atunci cand s-a topit adaugamceapa, o lasam 1-2 minute cat sa devina translucida si adaugam smantana,iaurtul, sarea, piperul si nucsoara si amestecam pana la omogenizare. Turnam aceasta garnitura peste foaie si adaugam bucatelele de kaiser.
Se coace la 180 de grade pentru 15- 20 de minute pana se incheagasmantana si se rumenesc bucatelele de kaiser. Este foarte aromata siconsistenta, foarte buna atat fierbinte cat si rece. Noi am servit-o cu osalata mare asortata.
Brandusa iti multumesc mult de invitatie si gazduire, ma bucur mult sate cunosc si doresc o duminica frumoasa tuturor celor care iti trecpragul."
Se coace la 180 de grade pentru 15- 20 de minute pana se incheagasmantana si se rumenesc bucatelele de kaiser. Este foarte aromata siconsistenta, foarte buna atat fierbinte cat si rece. Noi am servit-o cu osalata mare asortata.
Brandusa iti multumesc mult de invitatie si gazduire, ma bucur mult sate cunosc si doresc o duminica frumoasa tuturor celor care iti trecpragul."
Aceasta a fost tarta Sylviei. Sunt absolut sigura ca v-a placut. Multe alte retete, dar si informatii despre ce face ea la scoala aia frantuzeasca de chefi :) gasiti pe blogul "Bucataria Sylviei". Salutati-o din partea mea si urati-i succes si forta, pentru ca are nevoie.
Daca doriti sa deveniti parte a acestui proiect si sa petreceti o zi de duminica la mine pe blog, puteti sa-mi trimiteti un mail la [email protected]
O Duminica calma si relaxanta va doresc.
Hugs & kisses