Tarte Flambée-alsace
articol scris de Lorellei blog matzagateste.irinasasu.ro
Reteta preluata de la Maya (aici originalul)
Dragul meu sot are cateva obsesii… ei bine, nu doar una, insa in ceea ce priveste mancarea are cateva clare, iar una din ele este… the Pizza. Cu litera mare si cu za… pentru ca de fiecare data cand cineva spune pizza lui ii sclipesc ochii. La inceput mi-a fost extrem de teama sa ma apuc de asa ceva, auzisem si in plus si citisem ulterior ca treaba asta cu pizza este extrem de complicata. Unii spuneau ca iti trebuie cuptorul acela special din piatra gen vatra bunicii de la tara, altii spuneau ca procesul de fabricatie al aluatului este, din nou, ceva foarte complicat, ca trebuie sa framanti, sa dospesti, iar sa framanti, iar sa dospesti, and so on… scary, nu? Prima mea incercare a fost o focaccia dupa reteta lui Jamie, despre care el scria ca nu e mare smecherie sa o faci… mda probabil daca esti Jamie nu e mare smecherie… a fost un total esec… Explicatia pentru asta a fost foarte simpla: in reteta zicea sa o coci la 230-240 grade, maximul cuptorului, vreo 10 minute. Dupa alea 10 minute uitandu-ma eu la trebusoara… nu prea era rumena, drept urmare am decis sa o mai las; trebuie sa fie o greseala, o eroare de tipar, alt tip de cuptor, mi-am spus eu…dar, hmmm, nu era asa, era bine doar ca eu nu stiam
Chestia e ca a iesit frumusica, dar… taaaaaaare, un fel de tabla. Si nu am mai incercat focaccia sau pizza pana am descoperit aceasta minunata reteta de tarta alsaciana. Aluatul acesta este minunat, iese subtire si moale, o minunatie (ca de altfel mai toate retele pe care le-am luat de pe site-ul Mayei). Si astfel am reusit sa-i inchid gurita… stiti cui… si cu pizza. Ha!
Ce am folosit (la mine cantitatile sunt la jumate fata de reteta initiala):
Aluatul:
- 225 g faina
- 100 – 125 ml apa calduta
- 1 lingurita sare
- 25 g unt
- ½ cubulet drojdie
- Ce am pus deasupra:
- Ceapa verde (puteti pune si ceapa obisnuita)
- cotlet crud-uscat (de la sibienii de langa noi)
- smantana (tot de la sibieni) (reteta originala avea creme fraiche)
- smintina de frisca
- piper
Am pus drojdia faramitata intr-un castronas micut cu un pic de apa calduta, am amestecat cu lingurita pana s-a topit cat de cat, am presarat un praf de zahar peste si un picut de faina. Am pus langa foc castronasul si l-am lasat acolo vreo 10 minutele. Am aprins cuptorul si l-am dat pe cea mai mare treapta (la mine 240 grade C). Apoi intr-un castron mai mare am cernut faina. Am facut o gropita in mijloc si am turnat drojdia un pic crescuta dupa cele 10 minute. Am amestecat, am pus untul si putin cate putin apa. De obicei la aluaturile dospite apa se toarna putin cate putin si intre timp se incorporeaza pentru a ne da seama exact cata apa mai are nevoie pentru ca depinde mult de faina cat lichid inghite un aluat. Cand aluatul a devenit cat de cat legat, l-am transferat in robotica fara frica si i-am pus un varf de sare. L-am lasat sa se ameteasca acolo cam vreo 7-10 minute. Daca a mai fost nevoie am mai adaugat apa sau faina dupa caz. Aluatul rezultat trebuie sa nu se lipeasca de degete si sa fie elastic (adica daca bagam degetelul in el trebuie sa aiba tendinta sa revina la loc, ideal e sa revina chiar la loc, dar.. idealul…). L-am lasat la dospit cam 1 ora (in sensul de… 1 ora, dar daca trece de o ora nu este nicio o tragedie
Cat timp a crescut aluatul, m-am ocupat de taierea restului de ingrediente, pentru ca atat doar trebuie sa faceti cu toppingul… sa-l taiati. Am taiat ceapa rondele subtiri, cotletelul cubulete. Am amestecat smantana cu smantana de frisca, am pus un pic de sare si piper.
Dupa ce aluatul a crescut, l-am impartit in doua. Am intins o bucata cu sucitorul cat de mult am putut. Am pus-o in tavita mea de pizza… aici trebuie sa fac o pauza. Am o forma de pizza super… va recomand din inima sa cautati asa ceva. Este o tava rotunda, teflonata, cu… gauri pe fund. Parerea mea este ca treaba asta cu gaurile ajuta extrem de mult la faza cu pizza… deci daca puteti sa puneti mana pe o tava din asta… go ahead… merita! Am uns cu amestecul de smantana aluatul, apoi am presarat ceapa si cotletul deasupra. Cata ceapa si cat cotlet, ramane la latitudinea voastra, eu am pus mai multa ceapa decat cotlet, dar asta e doar o chestiune de gusturi. Am pus tava la cuptor pentru 10 minute… si atat, sa nu va vina idei sa o tineti mai mult