Tarta Tatin De Rosii
Sursa Tarta Tatin de Rosii
articol scris de Le Blog Piquant blog leblogpiquant.blogspot.com
Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga
De vineri am tot bolit :( O fost doar o viroza nesuferita, cu greata si dureri de oase si muschi, asezonate cu ceva febra si frisoane, dar it wasn't fun at all. Plus ca pentru un doctor a fi bolnav e uneori mult mai inspaimantator decat pentru restul populatiei - unde omul normal vede doar o raceala amarata, eu contemplam cu groaza diagnostice de cosmar cum ar fi hepatita, ulcer complicat cu stenoza pilorica sau poate o trichineloza mica... :-s Credeti-ma, uneori, cand vine vorba de boala, as zice ca "ignorance is bliss"
Orisicum, vestea buna e ca de ieri ma simt mai bine si azi mi-am facut in sfarsit supa de galuste la care am poftit tot timpul cat am fost bolnava dar de care n-am avut parte pentru ca... n-a avut cine sa mi-o faca :( (Note to self - sa pun barbatul la treaba, sa-mi faca si el mie bunatati, nu numai eu lui). A iesit exact asa buna cum mi-am inchipuit-o, draguta mea supa de galuste, dar numai bine ca, to add insult to injury, Alex a luat azi aparatul la birou sa se pozeze cum da in taste si n-am avut cum s-o pozez. Dar n-are nimic, va povestesc maine despre ea :D
Pana atunci, sa va spun de tarta asta GENIALA pe care am facut-o saptamana trecuta si la care ma mai gandesc si acum
Notati asa:
1/2 pachet de aluat de foietaj
500g rosii cherry
1 lingura de unt
3 cepe rosii
o mana de masline negre
3 linguri de zahar
3 linguri de apa
1/2 lingura otet de vin
cimbru proaspat, sare si piper
- Puneti rosiile (intregi sau taiate in jumatati daca sunt mai maricele) intr-o tava larga, presarati-le cu sare si piper si dati-le la cuptor, la foc mediu pana se usuca nitel, vreo 25-30 de minute.
- Intr-o tigaie topiti untul si adaugati ceapa taiata solzisori. Pudrati cu un praf de zahar brun + sare si piper proaspat macinat si caliti-o la foc mic pana se caramelizeaza (10-15 minute)
- Puneti intr-o tigaie (care merge si la cuptor) zaharul si apa si incalziti-le la foc mic pana ce zaharul se topeste si se formeaza caramelul. In momentul asta, adaugati otetul, stingeti focul si inclinati tigaia astfel incat caramelul sa acopere uniform fundul tigaii.
- Aruncati peste caramel maslinele, si peste ele, rosiile coapte. Peste rosii asezati ceapa, presarati cimbru proaspat din blesug si acoperiti toata treaba cu foaia de aluat foietaj. Impingeti marginile foii sub umplutura, cum si cum ati inveli un om infrigurat (ha! infrigurat, pe caldura asta?!)
- Crestati foaia usor cu un cutit ca sa aiba pe unde sa evadeze aburul si dati tarta la cuptor, la 180 grade, pana aluatul se umfla frumos si e auriu si rumen (vreo 20-25 minute).
- Rasturnati-va cu grija creatia pe un platou si lasati-o sa se odihneasca 5 minute
- Serviti cu salata verde. Repetati. Lingeti degete!
- Gata!Sa ne fie de bine!