contact retete mancare
rss retete mancare
gatesteinteligent twitter
facebook
 feedback

Tarta Tatin Cu Caise

Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga
Proaspete, uscate, sau transformate în dulceturi, siropuri ori prajituri, caisele ramin delicioase în toate formele.
Sărutate de soarele de vara, dulci, usor acrisoare, cu pulpa moale catifelata, caisele fac deserturile apetisante desfatindu-ne cu aroma lor plina.
Din nou e timpul lor.
Iarasi ne atrag ochioase de pe tarabe.
Le vad si intr-o fractiune de secunda traversez un tunel al timpului regasindu-ma in curtea bunicilor.
Linga gard un cais batrin isi apleaca crengile pline de rod catre crestetul fiicei mele.
Ii prind subsuorile si o ridic asezind-o cu picioarele pe treptele scarii rezemate de trunchi.
Cu pasi siguri urca doua trepte ajungind in frunzis.
Isi umple poala rochitei cu fructele dulci, aurii, indesindu-si si in gura cite doua.
Ii zaresc printre frunze mutra vesela cu ochii ca maslinele rasarindu-i de sub breton.
O intreb: "Eleni, ce vrei tu sa ai cind vei fi mare?"
Primesc imediat un raspuns sigur: "o curte cu gard si un pat cu subpat".
De ce o curte cu gard? Pentru ca asta insemna pentru ea spatiul pe care si-l dorea si pe care, locuind la bloc, nu il avea. Asta insemna ca s-ar fi putut urca in cais oricind, locul de unde putea privi lumea de la inaltime.
De ce un pat cu subpat? Pentru ca sub patul bunicilor se furisa ca sa priveasca miracolul iesirii puilor din ou.
Ma trezesc din visare cu realitatea gindului ca fata mea si-a indeplinit dorinta si dau cu ochii de gramada de fructe dulci ce imi stirnisera placuta amintire.
Lacomesc si incarc o sacosa, programind in minte o dulceata de culoarea soarelui, un compot numai bun de baut rece in zilele caniculare si, cum altfel, o prajitura cu caise - Tatin sa fie.






O prajitura cu ingrediente putine, simplu de realizat insa deosebit de buna.
Ne trebuie:
- circa 20 de caise
- 200 grame zahar
Pentru blat:
- 7 oua
- 210 grame zahar (cite 30 gr la fiecare ou)
- 210 grame faina (aceeasi precizare ca mai sus, reprezentind conditia pentru un blat pufos si frumos crescut)

Caisele se spala si se rup in jumatati.


Se pun intr-un vas impreuna cu zaharul si se lasa pe foc, agitind usor vasul ca sa nu se prinda compozitia dar fara a terciui caisele, pina ce devin lucioase iar siropul rezultat se leaga.
Se lasa deoparte sa se raceasca.
Intre timp pregatim compozitia pentru blat.
Se separa albusurile de galbenus.
Albusurile se bat spuma tare.


Separat, galbenusurile se amesteca cu zaharul pina isi dubleaza volumul si se deschid la culoare.


Se toarna crema astfel obtinuta peste albusuri si se amesteca cu grija de jos in sus pastrindu-se volumul de aer incorporat in spuma de albus.
Se cerne incet faina continuind sa amestecam pina obtinem o compozitie omogena si care isi pastreaza forma.
Se tapeteaza o tava cu hirtie de copt, se unge cu un strop de ulei ajutindu-ne de o pensula apoi pudram cu faina.
Se aseaza caisele pe fundul tavii, acoperind in intregime suprafata.
Se toarna uniform si siropul rezultat.


Rasturnam aluatul de prajitura peste caise uniformizind stratul si scuturam usor ca sa eliminam eventualele bule de aer din compozitie.


Se introduce tava in cuptorul preincalzit si se coace prajitura la maxim 200 grade Celsius pentru aproximativ 30 de minute.
Vom sti ca este coapta cind marginile prajiturii se vor desprinde singure de pe tava.
Inchidem focul, intredeschidem usa cuptorului si lasam prajitura sa se raceasca incet, evitind socul direct al aerului asupra aluatului care ar duce la lasarea blatului.
Se scoate apoi si se intoarce pe un gratar indepartindu-se cu grija hirtia de copt de pe suprafata prajiturii.


Se portioneaza si se serveste simpla sau decorata cu un strat de frisca.
Eu nu am vrut sa pierd nimic din gustul desavirsit al caiselor si am lasat-o fara decor suplimentar.