contact retete mancare
rss retete mancare
gatesteinteligent twitter
facebook
 feedback

Tarta/ Placinta Cu Leurda Congelata

Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga
mal

Pe principiul "iarna car- vara sanie "  functionez si eu cand vine vorba de leurda.;)
Planta aceasta minunata se gaseste cel mult 2 luni pe an, desi este un ingredient important in gastronomie :).
N-am vazut s-o congeleze cineva pana acum si s-o comercializeze, de aceea m-am ocupat singura de asta.
Primavara trecuta mi-am adunat un sac de leurda din RETEZAT (zona nepoluata )...am spalat-o frunza cu frunza ( munca de chinez ) , apoi am repartizat-o in pungi si ...la congelator cu ea.:)
Singurul neajuns este ca "parfumeaza " tot ce misca cu izul ei de usturoi/ceapa/praz :)). Norocul meu ca frigiderul tatei e disponibil sa suporte supliciul :)).
Asadar, cand ma apuca pofta de leurda ma servesc cu cate-o punguta....
Saptamana trecuta, chiar de ST Valentin, am facut o tarta/ placinta cu leurda si doua feluri de branza ....atat de buna ca am mancat-o fierbinte si pe nerasuflate.:))
Aluatul...unul fraged , din :
300g faina
150 g unt
2 oua
o piscatura de sare
Se amesteca toate ingredientele cat mai reci , pana se obtine un aluat legat.
Se aseaza in forma de tarta (eu am folosit forma de inimioara, deoarece am declarat FEBRUARIE= LUNA DRAGOSTEI  si tot ce produc trebuie sa aibe forma de inima  :))    )  si se da la frigider pana se prepara umplutura.
Pentru umplutura :
500 g leurda ( puteti folosi  spanac in amestec cu ceapa verde si praz )
200g branza dulce  de vaci PILOS ( se gaseste la LIDL )
200g  telemea sarata de oi  data pe razatoare
200g smantana fermentata
2 oua
o lingurita cu varf de amidon.
Leurda se toaca si se caleste cu 2-3 linguri de ulei pana se inmoaie (isi elimina sucul ), apoi se amesteca cu restul ingredientelor. (la fel procedati si cu spanacul/ceapa verde/prazul )
Compozitia obtinuta se toarna peste aluat, se niveleaza si se da la cuptorul incins  la 180* pentru cca 50 minute (sau pana se coace ).
Se consuma de preferinta calda... cat mai calda :)....dar e foarte buna si rece.
Este un fel de sine statator, care poate fi usor transformat intr-un aperitiv de clasa...in pranz sau chiar intr-o cina cu familia sau prietenii .



Incercati ! :)