Tarta Fara Gluten Cu Rubarba
articol scris de Alice_albinutza blog alice-albinutza.blogspot.com
O reteta din Tara Bucatelor
by Alice Ciobanu
Imediat ce a aparut rubarba in supermarket, nu m-am putut abtine sa nu cumpar si eu vreo doua kg. Am pastrat o parte din cantitate, cred ca vreo 600 gr si am incropit o tarta delicioasa. Anul trecut am tot preparat tarte cu rubarba, dar nu am reusit sa pozez macar una singura. Se terminau prea repede. Anul acesta mi-am propus ca macar o tarta cu rubarba sa apara pe blog, un crumble cu rubarba si azi deschid seria deserturilor cu rubarba cu o tarta speciala: Tarta fara gluten cu rubarba. M-am gandit ca e un desert usor si bunut de preparat pentru cei care au intoleranta la gluten sau boala celiaca. Si unde mai pui ca tot e in plina desfasurare campania preparatelor fara gluten, organizata de Gourmandelle si Dr. Schar “Mai aproape de sanatate. Luna fara gluten Schar” .
Ingrediente pentru reteta de Tarta fara gluten cu rubarba
- 500-600 gr rubarba
- 1 lingurita muscovado ( optional)
- 100-150 gr indulcitor
- 200 gr mix de patiserie Dr. Schar
- 100 gr unt bio
- un strop de sare
- apa rece
Mod de preparare pentru reteta de tarta fara gluten cu rubarba
Incalziti cuptorul la 180 grade. Pregatiti o tava rotunda de 18 cm cu inel detasabil, tapetata cu hartie de copt.
Intr-un bol amestecati untul rece si taiat bucatele mici cu mix-ul de patiserie Dr Schar, special fara gluten. Amestecati pana ce totul devine super sfaramicios, tot untul este integrat in faina speciala si aveti in fata consistenta unui firimituri de biscuiti… cam asa ar trebui sa arate totul. Scoateti o mana buna din compozitie si puneti-o deoparte. Aceasta va constitui “capacul” acestei tarte. Adaugati apa rece cata putina si amestecati incet si cu rabdare si veti obtine un aluat legat, ne-elastic si usor ferm. Tapetati cu el fundul si marginile (cam 1 cm) tavii rotunde.
Acum puneti umplutura. Adica curatati rubarba de cojita subtire, si taiati-i partea rosiatica in bucati mici, potrivite ca marime. Puneti bucatile unele peste altele, intr-un strat. Presarati o lingurita muscovado ( sau puteti sari peste pasul acesta daca sunteti diabetici) si continuati cu restul bucatilor de rubarba.
Presarati intreaga cantitate de indulcitor si inchideti totul cu manuta aceea de firimituri de compozitie, de care v-am spus eu mai sus ca sa o dati deoparte.
Puneti tava la copt si lasati-o pentru 45-50 minute, la foc mic, 160 grade. Cand incepe sa se coaca, strapungeti din loc in loc cu furculita, capacul format din firimiturile de aluat. Aceasta pentru ca rubarba invelita in acest aluat de tarta fara gluten nu va lasa zeama atat de multa pe cat ar lasa in cazul unei tarte obisnuite. Si in plus acest aluat fara gluten se coace ceva mai greu, de regula el va ramane pietros. Nu lasati tarta fara gluten cu rubarba sa se raceasca prea mult! Taiati-o in triunghiuri si consumati-o imediat. A doua zi nu va mai fi atat de frageda!
Pofta buna!
Acest articol Tarta fara gluten cu rubarba apartine site-ului Retete culinare din Tara bucatelor - de Alice Ciobanu.