Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga
Este o tarta pe care am mancat-o prima data la o prietena, ca o delicioasa alternativa la mancarurile greoaie din preajma sarbatorilor. E foarte parfumata si usoara iar eu am adaptat-o putin dupa gustul meu. Pentru aluat ai nevoie de:
350-400 gr faina (eu imi masor la inceput 400 dar nu o pun niciodata pe toata)
8-10 linguri de apa rece
200 gr unt rece
putina sare
Se amesteca toate, la inceput arata ca niste cocoloase care nu se vor lega in veci dar dupa 5 minute de framantat ar trebui sa iti iasa un biloi care se deslipeste de pe marginea vasului. Apa sa o pui putin cate putin iar faina sa nu o pui chiar toata de la inceput, mai lasi nitica alaturi ca sa poti sa ajustezi din ochi consistenta aluatului. Pui folie alimentara deasupra si o dai la frigider vreo 40 de minute. Pentru umplutura:
5-6 felii de jambon de curcan sau specialitate de curcan, taiate mai grosut
4 mere taiate cubulete
300 gr smantana usoara
150 ml lapte
2 oua
un praf de nucsoara
Merele se calesc putin in tigaie cu un pic de unt. Feliile de jambon se perpelesc in alta tigaie, cat sa se rumeneasca, cateva secunde pe fiecare parte. Se tapeteaza tava cu hartie de copt, se intinde aluatul si se aseaza suprapuse feliile de jambon. Se pun cubuletele de mar. Deasupra se toarna amestecul obtinut din smantana cu laptele si cele 2 oua cu nucsoara. Se da la cuptor, la mijloc, la foc mediu pentru o ora.