Tarta De Lamaie
articol scris de inatodoran blog retete-vegane.blogspot.com
Descoperire epocala dragii mei! De cand cu hrana cruda am tot avut parte de minunate experiente culinare, care de care mai incantatoare. Am aflat asadar ca iubesc de fapt ciupercile si conopida, ca imi plac salatele si ca dulciurile crude sunt printre cele mai bune dulciuri din lume! Reteta de fata nu face altceva decat sa confirme ceea ce sustin. Tartele cu lamaie nu au fost niciodata printre preferatele mele din simplul motiv ca acestea contineau prea multe oua. Insa lamaile mi-au placut mereu asa ca atunci cand am facut cheesecake cu portocale mi-am zis ca voi incerca odata si varianta cu lamaie. Ieri am incercat-o, insa am facut unele modificari in ceea ce priveste compozitia blatului, transformand-o intr-o tarta extrem de gustoasa. Va spun pe drept cuvant si cat se poate de sincer ca aceasta este cea mai buna tarta cu lamaie gustata vreodata! Blatul este mai faramicios, precum un aluat frantuzesc iar crema este usoara, racoroasa, cremoasa si aduce extrem de mult la gust cu celebrele caramele Maoam sau Mamba.
Pentru ca aceasta tarta sa va iasa perfect este foarte important sa tineti cont de urmatoarele sfaturi:
- folositi pt blat doar nuci grase, uleioase (macadamia sau nuci braziliene)
- lasati lamaile la temperatura camerei, pentru a se incalzi. Altfel crema “se taie”si se separa din cauza untului de cacao care se raceste brusc.
- eu folosesc pentru astfel de creme cu citrice, untul de cacao pudra, fara miros sau gust, pentru a nu imprumuta din aroma-i specifica.
Tarta de lamaie
Blat
- 2 cani nuci braziliene
- 1/2 cana fulgi de cocos
- 1/2 cana miere
- 1 praf de sare
Se mixeaza toate in robot si se preseaza compozitia intr-o forma de tarta. Se da la rece pana se prepara crema.
Crema de lamaie
- zeama si coaja de la 3 lamai mari BIO
- 2/3 cana miere/sirop agave
- 2 1/2 caju inmuiat peste noapte in apa rece si scurs
- 3/4 cana unt de cacao/cocos, topit pe baie de aburi
- Se mixeaza toate in blender pana rezulta o crema omogena.
- Se toarna crema peste blat si se da la congelator pana la intarire.
- Inainte cu cateva ore de servire se pune tava la frigider.
- Se serveste rece, decorata cu fasii de coaja de lamaie.