Tarta De Ciocolata Cu Pere
articol scris de Lorellei blog matzagateste.irinasasu.ro
Inspiratie Jamie Oliver
M-am intros din Italia cu o dependenta… nu, nu sunt dependenta de Italia, sub de-a dreptul obsedata Nu, dependenta se refera la Torta al Cioccolato. Dupa umila-mi parere si conform gustului meu, Ciocolata (intodeauna cu C mare in viata mea… asta e clar) este dulcele suprem si cu cat e mai pura si are mai multa cacao cu atat e mai buna, asa ca de obicei dulciurile cu ciocolata… yaaam. Insa, credeti-ma, tartele cu ciocolata mancate in Italia…nu exista cuvant care sa le descrie, efectiv nu-mi dau seama ce anume ar putea descrie o asemenea bunatate. In plus, combinatia fantastica intre crusta aceea crocanta si subtire si ciocolata aceea usor amaruie si moale… wow.
Drept urmare, primul lucru pe care am vrut sa-l “refac” atunci cand am ajuns acasa, din toata bogatia bucatariei italiene a fost, evident, tarta cu ciocolata… Am cautat de mi-a venit rau o reteta care “sa-mi sune” mie bine… si intr-un final am pornit de la tarta lui Jamie la care am adaugat sau scos eu cate ceva functie de cum mi s-a parut ca e… ideal. A iesit buna, dar… nu ca aia din Italia… Sa fi fost atmosfera de vina?
Blat: Aluat brisee dulce
- 250 g faina
- 125 g unt
- 1 ou rece
- 2 linguri apa rece
- 1 praf sare
- 25-30 cacao
- 1 lingurita zahar
Umplutura – Jamie:
- 315 g smantana dulce
- 2 linguri rase zahar pudra
- Un praf de sare
- 115 g unt moale
- 400 g ciocolata menaj
- 100 ml lapte
Perele:
- 3 pere se taie si se fierb in apa cu 50 ml rom si cateva cuisoare; se dau in cateva clocote si se lasa la racit
Se amesteca ingedientele pentru blat se face o bila, se acopera cu folie alimentara si se pune la frigider pentru cel putin o ora – daca e rece afara o ora ajunge, daca e cald nu ajunge. Acest aluat se poate congela pana la 3 saptamani si se poate folosi ca blat pentru orice tip de tarta dulce. Corespondentul sau sarat este cel pe care il folosesc la quiche si il gasiti aici.
Intre timp, am pus smantana cu zaharul si cu praful de sare pe aragaz si le-am adus la punctul de fierbere. Cand au inceput sa fiarba le-am luat de pe aragaz, am pus ciocolata si untul. Le-am pus la loc pe foc si le-am amestecat pana s-a topit ciocolata. Am luat de pe foc, le-am lasat un pic la racit si apoi am adaugat laptele rece putin cate putin, amestecand in continuu.
Am scos bila de aluat din frigider, am intins-o cu sucitorul, am asezat-o in forma de tarta, am taiat marginile. Am intepat cu furculita fundul aluatului. Am pus cateva boabe de fasole peste aluat ca sa-l tina in jos, sa nu se ridice fundul aluatului. Am dat la cuptor la 180 grade timp de 10 minute. Dupa 10 minute am scos baza, am aruncat boabele de fasole, am pus umplutura de ciocolata si am scufundat perele in ea si am aruncat o mana de fulgi de migdale. Am dat la cuptor inca 35-45 minute la 200 grade. Cand o scoateti ea va fi inca moale, se va mai intari dupa ce se raceste. Deci nu trebuie sa stea bat cand o scoateti, pentru ca atunci cand se raceste o sa se ususce de tot si tot secretul asta e sa fie moale in mijloc. Am pudrat cu cacao, dupa ce s-a racit. Se poate servi cu frisca proaspata.