Tarta Cu Urzici…
articol scris de papalaile blog
Sunt cam în urmă cu reţetele, dar fac şi eu ce pot.
După tarta cu praz şi ciuperci şi tarta cu spanac a venit vremea pentru tarta cu urzici. Mie urzicile nu prea îmi plac, dar mănânc o dată, de două ori pe an, primăvara.
Am vrut, de fapt să fac o tarta cu urzici şi urdă, dar până la urmă am facut-o tot cu brânză de capră.
Pentru că am folosit o tavă mai mare un pic de tartă, adică de 28 cm diametru, în loc de 26 cât avea cea pe care o foloseam până acum, am modificat un pic cantităţile pentru aluat. În rest procedeul a fost la fel. 220 gr făina amestecate cu 110 gr unt rece tăiat bucăţele, 2 ouă micuţe cât sa fie 1,25 ou normal şi un praf de sare. După ce aluatul s-a făcut ca nişte firimituri am adăugat 3 linguri de apă rece şi am mai amestecat un pic. Gata aluatul! L-am scos din vasul robotului şi l-am împachetat în folie alimentară. L-am ţinut la congelator vreo 2 ore.
După ce s-a întărit l-am întins pe masa înfăinată
şi apoi l-am aşezat în tavă.
Marginile prea mari le-am tăiat şi aluatul rămas l-am întins şi l-am decupat cu nişte forme pentru a le pune pe tartă. Până acum puneam tava la cuptor, dar acum m-am deşteptat şi am pus tava la frigider vreo 20 de minute. Astfel aluatul s-a întărit în formă şi nu s-a mai lăsat pe margini când l-am băgat la cuptor pentru 10 minute.
Ei bine recunosc, la această reţetă am avut parte de mare ajutor din partea mamei. Mama a cumpărat urzicile, le-a curăţat, le-a spălat, le-a şi opărit şi mi le-a adus şi-acasă în 2 borcane. Nu aş fi putut să fac eu lucrurile astea
Am cântărit urzicile opărite aduse de mama şi am avut 1kg (mama nu ştie cât au cântărit înainte de curăţare şi opărire pentru că le-a cumpărat la pungă, nu la kilogram).
Am tăiat o leăgtură de ceapă verde
şi vreo 2 fire de usturoi verde (am avut nişte fire mari şi de ceapă şi de usturoi)
şi le-am pus pe foc cu nişte ulei de măsline.
Când au început să se înmoaie ceapa şi usturoiul am adăugat urzicile opărite şi scurse de zeamă.
Le-am amestecat bine în tigaie şi le-am mai lăsat o vreme pe foc. Vreo 10-15 minute probabil.
Aluatul l-am copt 10 minute la cuptor la 160 de grade, apoi am încins cuptorul pe la 180 de grade. Am bătut 2 ouă şi le-am amestecat cu 200 ml smântână pentru gătit, nişte nucşoară şi un praf de piper proaspăt măcinat. Am ras 200 gr de brânză de capră şi am amestecat cu urzicile pe care le-am scos din tigaie şi le-am lăsat un pic la răcorit.
După ce am amestecat urzicile cu brânza, am amestecat şi cu ouăle bătute cu smântână şi am pus compoziţia peste aluatul copt.
Pe deasupra am pus aluatul decupat şi am uns cu un strop de ou.
La cuptor a stat cam 40 de minute la 180 de grade.
Ca şi celelalte tarte sărate pe care le-am făcut până acum şi pe aceasta am mâncat-o cu ai mei. Am lăsat-o să se răcească şi am luat-o în plimbare până la ei. Ea nu ştia că n-o să mai apuce şi drumul de întoarcere
Pentru că era seară am mâncat feliuţe mai mici.
De bună a fost bună, deşi mie mi-a plăcut mai mult tarta cu spanac. Nici nu-i de mirare, spanacul îmi place mai mult decât îmi plac urzicile.
Poate vă surâde ideea şi o încercaţi
Filed under: Retetele mele..., Tarte sarate Tagged: aluat, aluat tarta sarata, branza de capra, ceapa verde, gratar de curcan, nucsoara, oua, piper, smantana pentru gatit, tarta sarata, urzici, usturoi verde