Tarta Cu Smochine, Branza Cu Mucegai Si Ceapa Caramelizata (tart With Blue Cheese, Figs And Caramelized Onions)
articol scris de Brindusa blog brindusascheaua.blogspot.com
Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga
Minunata mancarea de azi a ajuns in farfurie dintr-un noroc. Si ala chior :P. Adica am vazut eu intr-un magazin niste smochine grasute, moi si nu prea scumpe si m-am gandit sa-mi cumpar vreo cateva ca tare imi era pofta. Ma gandeam la smochinele alea dulci si minunate pe care le mancasem in curte bunicilor sotului meu. Si cum anul asta sarmanul smochin inghetase peste iarna, pofta imi ramasese neindeplinita.
Am ajuns acasa, le-am spalat, am taiat una mai zemoasa in jumatate si mi-am bagat dintii in ea, in asteptarea senzatiilor.... Beah! Uitasem ca astea cumparate erau smochine turcesti. Oribile!
Ce sa fac eu cu 7 smochine, m-am gandit. Ca de aruncat nu-mi venea. Si atunci m-a lovit norocul. Noroc ca aveam eu la pastrare o reteta de tarta cu smochine :))
Dragii mei, daca sunteti amatori de gusturi fine si dosebite, neaparat sa faceti tarta asta. A iesit atat de buna, ca o dedic prietenului Mihai, s-o puna in galeria celor mai bune retete, in cadrul proiectului "Dulce Romanie". Pe Mihai il gasiti dupa colt, la "Placeri simple"
Tarta cu smochine, branza cu mucegai si ceapa caramelizata.
Pentru ceapa caramelizata
- 3 cepe
- 2 linguri ulei de masline
- 2 linguri zahar brun
- 2 linguri otet balsamic
- sare, piper
Pentru coaja de tarta:
- 150 g unt rece, taiat cubulete
- 300 g faina
- 1 ou
Coate coca din frigider si intinde-o la dimensiunea tavii. Intinde coca in tava, si coace 10 minute la 180 C in orb (acoper-o cu hartie de copt, toarna deasupra boabe de fasole si pune-o la copt). Scoate hartia de copt si mai las-o cateva minute sa se aureasca. Scoate tava din cuptor.
Pentru umplutura:
- 300 - 400 g branza cu mucegai (brie, gorgonzola, Roquefort) in orice combinatie
- 200 g branza grasa de vaci
- sare, piper dupa gust
- 6-7 smochine, taiate in sferturi
Se servesc felii de tarta cu ceapa caramelizata.