Tarta Cu Rubarba (the Tart With Rhubarb)
articol scris de adellaida blog
la ora la care incep postarea aceasta ,deja tarta mea cu rubarba e pe 1/2 mincata...a fost prima mea incercare de a gati rubarba,in conditiile in care pe plaiurile moldovei nu am vazut-o cultivata pe niciunde.am oscilat intre a incerca un simplu compot , pentru inceput, sau un sir de inca macar 50 de retete pina am ales aceasta tarta. munca de documentare a fost insa tare placuta,chit ca aseara ,in timp ce o executam ,pleoapele-mi erau din ce in ce mai grele...pina la urma am ales reteta de pe joy of baking(vechiul meu prieten,un site excelent pentru diletanti ca mine),ingredientele de acolo erau prietenoase si se gaseau si in frigiderul meu intimplator.uitasem sa va spun ca rubarba o gasisem la kaufland si hus s-a uitat nedumerit la betele verzi-rosii ce au poposit in carucior...dar sa trecem la prezentarea ingredientelor si a modului de executie:
pentru crusta dulce a tartei:
-210 grame faina,
-113 grame de unt,
-50 grame de zahar,
-un pic de sare,cit luam intre doua degete,
-un ou mare,putin batut cu furculita.
amestecam sarea cu faina cernuta si dam deoparte,apoi batem untul moale(lasat dinainte la temperatura camerei),citeva minute(3-4), adaugam zaharul si batem in continuare pina obtinem o crema pufoasa,in care adaugam treptat apoi oul,batem in continuare si adaugam faina .cind se formeaza deja bila de aluat nu mai amestecam,invelim in folie alimentara si dam la frigider macar 1 ora ,pina cind aluatul este tare.
scoatem apoi pe o suprafata usor infainata aluatul si il intindem cu sucitorul .taiem aluatul cu o rola ,cu 2-3 cm mai mult decit diametrul superior al formei de tarta .pentru asta ne folosim de forma ,o rasturnam cu posteriorul in sus,o centram pe aluat si taiem.apoi ,pe sucitorul putin infainat,rulam aluatul taiat obtinut,apoi il debarcam in
forma de tarta ,il asezam bine,presind incet pe margini si la baza,dupa care o acoperim si o introducem iar la frigider 20 minute,abia apoi o dam la cuptorul preincalzit,pentru 20 minute,la foc potrivit.asta nu inainte de a o acoperi cu hirtie de copt si a plasa acolo cca 200grame de orez,fasole,porumb,ceva greu si uniform pentru ca sa nu se umfle crusta.dupa 20 minute,cind crusta prinde o culoare aurie deschis,luam hirtia cu boabe si mai lasam la cuptor cca . 10 minute,pina auriul se indreapta spre maron deschis.dupa care o lasam sa se raceasca.
pentru crema :
-200 ml frisca lichida,
-250 grame brinza mascarpone,
-2 linguri de zahar,
-1 lingurita de esenta de vanilie.
se bate frisca cu zaharul ,se adauga si vanilia,apoi se adauga si crema mascarpone si se bat impreuna pina cind obtinem o crema pufoasa.
pentru topping-ul de rubarba:
-4 petioli de rubarba,
-100 grame de zahar,
-coaja unei lamii,
-1 baton de scortisoara,
-cca 50 ml apa.
intr-un vas punem la fiert apa cu zaharul,coaja de lamiie,scortisoara si amestecam pina la dizolvarea zaharului,dupa care adaugam rubarba taiata in segmente de cca 2 cm,dam focul la mic si acoperim ,pina cind rubarba se inmoaie ,fara a-si pierde forma.asta dureaza in jur de 10 minute.o punem la scurs,siropul rezultat il recuperam si il fierbem in continuare pina scade la 1/2.
asamblarea tartei:
in crusta racita(eu am lasat-o in forma de tarta,care nu era cu top detasabil),punem crema,decoram cu rubarba,turnam deasupra siropul de rubarba.
laborioasa tarta asta pentru timpul meu ingust,de fapt crusta e ceva mai pretentioasa,insa rezultatul e magnific,e usoara,placuta ,aromata...in citeva ore o puteti scoate din frigider si a o degusta!
ENJOY!