Tarta Cu Prune Din Bretania ( Far Breton Aux Pruneaux )

articol scris de Oana blog ebunatati.blogspot.com
Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga
In meniul de azi avem o reteta frantuzeasca. Nu stiu daca sa-i spun tarta. Nu pot sa-i spun nici budinca. E moale, aerata, seamana ca textura cu crema de zahar ars. E buna cu prune uscate, e grozava si cu merisoare.
Aveti totusi grija : combinatia de prune cu lapte este destul de... laxativa. Eu o prepar pentru cel mic cand mananca prea mult orez si fainoase. Lasata la indemana lui, o tava dispare ca prin farmec! E mai delicioasa decat orice medicament :)
Este o prajiturica lejera, cu o textura interesanta. Este moale si in acelasi timp nu se sfarama. Trebuie sa o incercati ca sa intelegeti la ce ma refer...
![]() |
Tarta cu prune din Bretania ( Far breton aux pruneaux ) |
- 200 g făină
- 200 g de zahăr
- 4 ouă
- 2 pachete de zahăr vanilat sau, cel mai bine, o lingura generoasa de zahar vanilat preparat in casa
- 750 ml de lapte
- Aproximativ 20 de prune uscate
Prepararea este una din cele mai usoare : se pun toate ingredientele, mai putin prunele, intr-un vas si se mixeaza pana la omogenizare. Se lasa sa stea deoparte circa o ora, timp in care putem hidrata prunele putin. Aluatul este moale, foarte moale. Asa trebuie sa fie :)
- 200 g de zahăr
- 4 ouă
- 2 pachete de zahăr vanilat sau, cel mai bine, o lingura generoasa de zahar vanilat preparat in casa
- 750 ml de lapte
- Aproximativ 20 de prune uscate
![]() |
Tarta cu prune din Bretania ( Far breton aux pruneaux ) |
Eu am fost norocosa, am avut prune uscate fara samburi, productie proprie , asa ca am scapat de curatat :)
![]() |
Tarta cu prune din Bretania ( Far breton aux pruneaux ) |
Prepararea este una din cele mai usoare : se pun toate ingredientele, mai putin prunele, intr-un vas si se mixeaza pana la omogenizare. Se lasa sa stea deoparte circa o ora, timp in care putem hidrata prunele putin. Aluatul este moale, foarte moale. Asa trebuie sa fie :)
Se poate sari peste timpul de asteptare, dar este recomandat sa se lase sa stea deoparte deoarece in timpul acesta se desface amidonul si , la copt, se va lega mai bine.
![]() |
Tarta cu prune din Bretania ( Far breton aux pruneaux ) |
Se preincalzeste cuptorul 200 ° C. Se unge o forma termorezistenta cu unt. Eu am folosit un vas yena de circa 18 cm/ 28 cm. Se toarna aluatul.
Prunele se tavalesc prin faina si se presara peste aluat. Faina le va ajuta sa stea in suspensie, sa nu cada pe fundul tartei.
![]() |
Tarta cu prune din Bretania ( Far breton aux pruneaux ) |
Se coace timp de 1 h la 200 grade. La jumatatea timpului se roteste tava ca sa se rumeneasca uniform.
IMPORTANT : din momentul în care tarta este gata, nu se deschide usa cuptorului timp de o ora.
![]() |
Tarta cu prune din Bretania ( Far breton aux pruneaux ) |
Se taie si se serveste rece. Foarte rece as spune eu. Vara este excelenta scoasa direct din frigider.
![]() |
Tarta cu prune din Bretania ( Far breton aux pruneaux ) |
![]() |
Tarta cu prune din Bretania ( Far breton aux pruneaux ) |