Tarta Cu Pricomigdale
Sursa Tarta cu pricomigdale
articol scris de Danelutza blog danielaincucina.blogspot.com
Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga
O tarta delicioasa si destul de aratoasa (a se citi frumusica, da ?!)
Ingredientele necesare:
- 300 g faina de griu
- 100 g zahar
- 150 g unt
- un ou + un galbenus
- 8 g praf de copt
- coaja rasa de la o jumatate de lamiie
- un praf de sare
- 175 g gem de cirese negre
- pricomigdale (cit mai multe, depinde de marimea lor...
- lichior de migdale
Intr-un castron incapator cernem faina impreuna cu praful de copt si adaugam untul rece taiat cuburele. Ne apucam frumos cu minutele si framintam pina vom obtine un fel de aluat, adica multe, multe firimituri. Adaugam apoi zaharul, sarea, coaja de la lamiie si amestecam ingredientele. Adaugam oul si galbenusul si incepem din nou cu minutele (deci, nu folositi mixer sau alte minuni, da ?!) si framintam incetisor pina vom obtine aluatul de tarta (dar asta stiti voi cum se face, ca doar ati mai facut, nu ?)
Invelim intr-o folie aluatul si-l bagam in frigider timp de 30 de minute. Intre timp, preincalzim cuptorul la 175 de grade, iar dupa ce a trecut jumatatea de ora, scoatem aluatul, il cintarim, facem repede o socoteala, adica impartim la trei... Doua treimi din aluat il intindem pe hirtie de copt, punem alta coala deasupra si cu sucitorul/melesteul (instrumentul propriu) intindem aluatul de cca 3 mm grosime, apoi departam prima coala, rasturnam foaia in tava pentru tarta si incetisor indepartam cealalta coala (cam lunga explicatia mea, dar credeti-ma ca dupa o saptamina de febra, nu stiu cum de-mi mai amintesc literele)...
Continuam..., aaa, uitasem sa spun, in tava n-am pus nici ulei nici faina, am lasat-o asa cum era ca doar aluatul are unt si nu se lipeste. Am tiparit bine aluatul ca sa se lipeasca de peretii tavii, am uns cu gemul de cirese negre (mmm, ce bunatate), iar pricomigdalele le-am trecut prin lichiorul de mandorle (atentie, trebuie trecute repejor, ca le-am trecut precum melcul si s-au cam lasat cind le-am bagat la cuptor). Intindem cealalta foaia de aluat la fel ca pe precedenta, acoperim pricomigdalele si sigilam marginile. Mie mi-a fost frica sa nu se umfle in pene aluatul si am intepat pe ici, pe colo... cu o scobitoare (deci, concluzionul... nu e necesar sa fie intepat).
Bagam tava in cuptorul preincalzit la 175 de grade (dar asta am mai spus) si lasam timp de 30-35 de minute, depinde de cuptor. Lasam apoi la racit si taiem felii, nu va pot spune in cuvinte cit e de buna, iar dimineata la cafea a mers de minune, desi nu am acoperit-o era frageda, asa ca pentru dintucii mei...
V-am pupicit si va doresc o duminica placuta in continuare !