contact retete mancare
rss retete mancare
gatesteinteligent twitter
facebook
 feedback

Tarta Cu Pere

Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga
  Nu stiu daca si noi am fost in copilarie asa de sclifositi si rasfatati precum copii nostrii si mai ales nu stiu daca toti sunt la fel, desi am eu o banuiala:)...La noi e o adevarata lupta sa introducem fructele in meniu si de cele mai multe ori cosul de fructe sta zile in sir neatins. In cele din urma ma vad nevoita sa folosesc minunatie de fructe la cate o prajitura, in care fructul respectiv este, evident cu totul si cu totul altceva...
  Asa si cu perele aici de fata care, desi au fost o frumusete, copilul meu nici nu s-a uitat macar la ele... Eeeei, dar tarta cu pere e cu totul altceva: dulce, parfumata de scortisoara si innecata de sosul din abundenta al aceluiasi fruct!
Ingrediente:

Pentru blat(o tava cu diam de 20-30 cm)
-100 g unt,
-1 galbenus,
-o lingura de zahar,
-un praf de sare,
-o lingurita praf de copt,
-175 g faina,
-coaja rasa de la o lamaie,
 Umplutura
- un vrf de lingurita scortisoara macinata,
-3-4 pere in  functie de marime,
-o lingura pesmet,
Sos
-o para bine coapta,
-75 g zahar,
-un plic zahar vanilat,
-5 g gelatina,

Preparare:

  Se freaca untul care a fost tinut la temperatura camerei cu sarea si zaharul(o lingura) timp scurt ca sa nu se taie. Se adauga galbenusul si se incorporeaza bine. Faina amestecata cu praful de copt se toarna peste aceasta compozitie si se amesteca cu o spatula dupa care se framanta la mana pana devine un aluat nelipicios. Se da la rece pentru min 3o min.
  In acest timp se spala, se curata de cotoare perele si se feliaza-)ceva mai gros dect ale mele:))
Aluatul se intinde in foaie subtire, de max jumatate de cm si se aseaza in tava unsa rulandu-l pe un sucitor.
Se inteapa foaia din loc in loc si se presara cu pesmet ca sa absoarba zeama lasata de fructe.
  Se aseaza feliile de pere deasupra si se da la cuptor pentru 20-30 min.
 Cat timp sta tarta la cuptor, tocati un fruct bine copt(sau chiar doua daca este mic) si amestecati cu 75 g zahar, 150 ml apa si puneti la fiert pana se inmoaie fructele atat cat sa poata fi date prin sita. Astfel veti obtine un piure foarte zemos pe care il aromati cu ceva vanilie si il legati bine cu gelatina dizolvata in apa rece si apoi adaugata in piureul cald.
 Dupa ce tarta s-a copt se lasa sa se raceasca complet si se toarna peste ea sosul de pere rece.

 Folosind aceasta reteta veti obtine o tarta cu pere minunata, crocanta, aromata si inbogatita din plin de acest sos perfect "asortat"...