Tarta Cu Mere Caramelizate
articol scris de TeoBucatar blog teobucatar.blogspot.com
Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga
Tarta cu mere caramelizate este amintirea caramelului din copilarie, amintirea bucatariei invadate de aroma lui ori de cate ori mama facea un dulce unde il folosea din plin...
Si cum e toamna si in aer pluteste parfumul dulce acrisor al merelor proaspete m-am gandit sa combin aceste doua arome minunate, care dau asa de bine impreuna...
Ingrediente:
-400 g aluat fraged,
-3 mere acrisoare,
-150 g zahar,
-un praf scortisoara,
-50 ml frisca lichida,
-esenta de rom,
-2 linguri miere,
-o lingura apa,
-o lingura de amidon alimentar,
Preparare:
Se taie aluatul in diverse forme dupa imaginatie si bunul plac si se coace in cuptorul preancalzit, la inceput la foc mare apoi la foc mic pana se rumenesc. Eu am facut cosulete dintr-un cerc de aluat peste care am pus un alt cerc cu mijlocul decupat asa incat sa rezulte o cavitate. Nu uitati sa intepati partea de jos si sa ungeti cu ou marginile ca aluatul sa nu se desfaca prea mult.
Apa, mierea si zaharul se pun la caramelizat intr-un vas, la foc mic pana capata o culoare aurie. Se stinge cu cca 50 ml apa calda si se lasa sa se dizolve complet zaharul. Daca este nevoie se mai adauga 1-2 linguri de apa calda asa incat sa capete o consistenta usor lichida.
Merele spalate, curatate de cotoare se taie dupa dorinta, se presara cu scortisoara si se caramelizeaza in compozitia de mai sus, timp scurt, de 1-2 min ca sa nu se inmoaie foarte mult. Se scot si se lasa sa se rocoreasca timp in care putem prepara un sos caramel care va completa admirabil tartele noastre.
Adica, in vasul in care a ramas caramelul, lasat la foc mic se adauga o lingura de amidon diluat in apa rece si se lasa sa se lege un sos de consistenta dorita. Se inchide focul si se adauga cateva linguri de frisca lichida.
O idee de a monta prajitura este cea din fotografie:
Sau asa:
Nu e asa ca e minunata aceasta tarta cu mere caramelizate, ca de altfel orice alta prajitura ce are macar o urma vaga de zahar ars, parfumat cu putina scortisoara?