contact retete mancare
rss retete mancare
gatesteinteligent twitter
facebook
 feedback

Tarta Cu Lamaie Verde, Un Desert Demn De Cina Regala, La Invitatia Electrolux

Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga
Dupa o perioada cam neagra prin care am trecut,ati observat lipsa de pe blog, am fost extrem de placut surprinsa cand am primit de la Electrolux invitatia de a participa la o adevarata provocare, care pentru mine este ca o gura de aer.Cina la palatul Elisabeta, in prezenta Altetei Sale Regale Principesa Margareta,organizata de Electrolux ,precedata de schimb de experiente culinare in bucataria palatului.Insasi invitatia ,o consider o mare onoare,fiind o admiratoare si o sustinatoare neconditionata a Maiestatii Sale Regele Mihai,care sunt convinsa ca daca nu ar fi fost alungat a doua oara la inceputul anilor "90,alta ar fi fost situatia Romaniei astazi.Dar asta e alta poveste.O admir si pe Alteta Sa Regala Principesa Margareta,pentru gratia,eleganta si fermitatea cu care a trecut prin viata romaneasca post decembrista.Am auzit de cartea dansei,dar nu am vazut-o.Am citit cu atentie cele 9 retete "provocatoare" si mi-a fost greu sa aleg.Erau toate redactate foarte bine,asa ca lecturarea lor a fost usora.Fiind o iubitoare de lamaie verde,m-am gandit imediat ca tarta de lamaie a regelui SimeonII ,e pe gustul meu asa ca am ales-o.Am facut-o cu lamai verzi si am colorat-o ,pentru ca am vrut sa accentuez culoarea verde,cu ceai japonez matcha.Nu sunt experta la decoratii.Am facut de 2 ori aceasta reteta,pentru ca am avut probleme cu  merengul.Prima data l-am cam ars.Acum stiu cum trebuie facut.E o tarta pe gustul meu,de aceea am insistat.Mai vreau sa spun ca mi-au placut aproape toate retetele si am hotarat sa le fac.Am facut si tarta cu ceapa caramelizata si branza de capra,care este o nebunie.Am sa postez zillele astea reteta,care mi-a placut grozav, sa vedeti cum mi-a iesit.Ceapa aia caramelizata e mai buna decat confit-ul de ceapa caramelizata care ti-o vand  in Franta cu foie gras.Intamplarea a facut ca ieri am avut niste prieteni francezi la masa care au venit cu aceasta combinatie,iar familia mea masculina,a fost incantata ca ceapa "mea"caramelizata dupa reteta principesei, a fost chiar mai buna.Eu i-am servit la desert cu tarta de lamaie .Au fost incantati !
INGREDIENTE :
ptr.blat:
-250 g biscuiti digestivi
-125 g unt
ptr.umplutura:
-4 galbenusuri
-400 ml lapte condensat
-200 ml zeama de lamai verzi
-2 Lg (linguri) ceai matcha sau in lipsa,1 picatura de colorant alimentar verde
-2 Lg amidon de porumb
-coaja rasa de la 3 lamai verzi
ptr.bezea:
-4 albusuri
-200 g zahar
-1 plic zahar vanilat
-1 lingurita cream of  tartar sau o lingurita zeama de lamaie
MOD DE PREPARARE :
-se amesteca ingredientele pentru crema
-biscuitii se sfarama in blender sau intr-o punga ce se bate cu ciocanul de carne sau sucitorul apoi se amesteca cu untul topit (eu l-am tropit la microunde).Se tapeteaza o forma de tort detrasabila cu hartie de copt(asta pentru a scoate mai usor la final tarta din forma),se ung marginile cu unt si se aseaza compozitia de biscuiti,intinzandu-se prin tapotare cu mana.Eventual putin ridicat pe margini.
-peste blat se toarna crema
- albusurile se bat  pana se intaresc apoi adaugam zeama de lamaie sau cream of tartar si zaharul gradual,pana ce rezulata o bezea ferma.Cand ea ramane ferma pe tel,nu mai bateti,pentru ca se distruge proteina din ou.Adaugati bezeaua peste crema ,cu poshul,dupa imaginatie.
-preincalziti la 180*C timp de 30 de minute,apoi asezati tarta in cuptor si coaceti aproximativ 34- de minute pana se rumeneste deasupra.Eu cred acum,ca daca nu se rumeste e foarte bun un aparat din acela  de caramelizat cu gaz,pe care eu nu il am.Ca sa evitati insuccesele.
-serviti-o rece,feliata cu ajutorul unui cutit incalzit in apa fierbinte,
-Este o tarta aromata,racoritoare,dulce-acrisoara si fina .Pofta buna!