Tarta Cu Gem De Piersici
Sursa Tarta cu gem de piersici
articol scris de Danelutza blog danielaincucina.blogspot.com
Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga
Dupa cum ati observat in ultima perioada, m-am lasat de biscotat si am trecut la tavi mai incapatoare, dar ma tem ca domnisoara incepe sa reclame si trebuie sa faca mama din nou biscuiti, ca deja mi-a spus ca nu i-am mai facut de mult timp "piine de la mama"...
Ingrediente pentru aluat:- 300 g faina
- un ou si un galbenus
- 150 g margarina vegetala
- 100 g zahar
- o lingurita coaja rasa de lamiie
- gem de piersici
- migdale macinate
- zahar praf
Intr-un vas incapator cernem faina, adaugam margarina rece taiata bucatele micute (puteti inlocui cu unt, eu asta aveam in frigider, asta am folosit), adaugam zaharul, coaja rasa de lamiie, oul si galbenusul si incepem usurel sa amestecam cu virful degetelor, pina ingredientele se amesteca bine si compozitia incepe sa se lege, ca la inceput iese un aluat mai sfarimicios. Dam forma de mingiuta aluatului, il invelim in folie transparenta si-l punem in frigider timp de 20 de minute.
Tapetam forma de tarta cu hirtie de copt, scoatem aluatul si-l impartim in doua parti dar nu egale, una trebuie sa fie mai mult de jumatate, ca acoperim fundul tavii si peretii. Intindem foaia de aluat intre doua hirtii de copt cu ajutorul sucitorului, apoi eliminam o coala de hirtie, rasturnam aluatul in tava tapetata, eliminam si cealalta coala de hirtie, apasam bine aluatul pe marginile tavii, intepam cu furculita din loc in loc ca sa nu se "umfle" cind bagam in cuptor, acoperim cu gem de piersici, iar cu gemul de anul acesta l-am facut fara migdale, am pus peste el migdale macinate, apoi acoperim cu cealalta foaia de aluat, iar din bucatelele ramase am pus o coronita impletita pe margini si am facut citeva floricele in mijloc.
Am intepat si foaia de deasupra, tot ca sa nu se umfle, apoi am bagat tava in cuptorul preincalzit la 180 de grade pentru cca 30 - 40 de minute, depinde foarte mult de cuptor. Scoatem din cuptor, lasam sa se raceasca, atentie ca e friabila, trebuie lasata la racit in tava. Cind este rece, presaram cu zahar praf, taiem si... servim, eu linga cafeaua de dimineata.
Mai am o feliuta, cine vrea ?!