Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga
La multi ani fericiti! Bine v-am regasit in noul an. Cum ati petrecut? Eu am fost o rasfatata zilele acestea, baietii mei, cu sotul in frunte, m-au tinut in puf Am sarbatorit in familie, cu stil,cu bunatati exotice pregatite de a mea iubita jumatate. Eu m-am ocupat de desertul la care visam ceva zile. Fiul meu mai mare a fost foarte preocupat de planul de calatorie pentru anul viitor… Traseul duce inevitabil spre caldura, plaja, mare. Se pare ca un Revelion la zapada nu-i mai pasioneaza. Deja au inceput sa discute cum impartim camerele si paturile, cine cu cine doarme, etc. Pentru a-si limpezi planul pana in cele mai mici detalii, am fost supusa unui tir strasnic de intrebari, gen: o sa doarma bebe la pranz? de la ce ora? se culca devreme seara? merge si bebe la restaurant? merge la plaja? o sa planga? o sa aibe dinti? atunci pot sa inot cu bebe? La petrecere am ras, am povestit, am savurat bunatati, ba chiar m-am aventurat chiar sa-mi invit barbateii la dans de cateva ori, bineinteles cu nelipsita cutie de no-spa laga mine… Asa, usurel, cat sa simtim ca e Revelionul… Sotul ne-a facut fotografii… Sa vedeti ce statea catelucul nostru la poze Mi-a facut si mie cateva foto in care am avut senzatia ca mi-a iesit enorma burtica mult in evidenta. Cand am descarcat fotografiile, am fost oarecum dezamagita ca nu era asa de enorma cum ma asteptam eu… Dupa 2 dansuri si cateva foto, ciocnit un pahar de Champagne rose, pac, apare si prima contractie Braxton Hicks pe 2012. Ma asez, iau pozitia de repaus si astept sa treaca…Sunt normale… Vine langa mine pustiul meu mic, ingrijorat si-mi spune: “Mami, respira, hai, respira cu mine” si incepe sa respire sacadat, cum o fi vazut el prin filme “Hu,hu,huuuuuu, hu, hu, hu, huuuuu…” Ma duce cu gandul la exercitiile de respiratie Lamaze si ma bufneste un ras de zile mari. Nedumerit, pustiulica se uita in ochii mei. “Mami, stai linistit, nu nasc in noaptea asta.” Scumpii mei dragi ♥
Cum va spuneam, am reusit sa pregatesc si desertul pe care l-am tot visat. O frumusete de desert, de fapt, chiar 2: o tarta cu fistic si mousse de ciocolata si fructe de padure si o alta tarta cu fistic si mousse de zmeura. O frumusete colorata. Asa de mult imi plac deserturile colorate viu, pe care le savurezi intai vizual
Blatul tartelor raw este inspirat de Golubka. Nu stiu de ce, dar verdele fistic mi-a cerut insistent o crema roz… M-am tot gandit ce ar putea fi, o crema tot raw, lejera, dar musai roz. Cand, in sfarsit, am primit fisticul crud, untul de cacao si raw cacao liquor – masa de cacao organica, cruda, am constatat ca nu gaseam zmeura… Erau mure si afine, strugurei, dar nici vorba de zmeura… Hmmm, ce facem cu crema roz? N-as fi vrut sa folosesc fructe congelate, insa… Sotul meu a venit acasa cu 3 cutii de fructe rosii congelate: una cu zmeura, una cu mixt de fructe si o cutie cu mure. Cam dezamagita, deschid cutiile, asteptandu-ma sa gasesc o masa amorfa de fructe congelate deja zdrobite si pline de gheata. Da’ de unde… Am desfacut cutia de zmeura si nu mi-a venit sa cred: zmeura intreaga, congelata bucata cu bucata, absolut impecabila. Frumoasa foc Mix-ul de fructe rosii, asemenea. Le-am lasat la dezghetat si m-am apucat de blatul tartei.
Am pus in blender fisticul, semintele de chia, cocosul si stafidele aurii, pana am obtinut o pasta, dar nu foarte omogena. Am scos pasta intr-un castron si am adaugat siropul de artar. Aici a intervenit fiul meu mai mic, care a preluat operatiunea framantat si a amestecat cu manutele lui mici si scumpe pasta aluatului (nu va inchipuiti ca a trebuit framantat ca la cozonac; a fost gata super repede). Dupa o “lupta” buna, s-a uitat incantat la manutele lui pline de aluat lipicios, a gustat, a zambit, apoi mi-a spus fericit “Mami, e foarte bun aluatul. Dar stii ce imi place cel mai mult? Dupa ce pui aluatul in tarta poti sa te lingi pe degete!” Nu ma gandisem la aceasta diferenta intre tartele raw si cele coapte: aluatul unei tarte raw poate fi savurat imediat, in timp ce aluatul unei tarte traditionale nu-i de gustat inainte de coacere. Operatiunea presat aluatul in tarta a decurs fara probleme, asta daca nu luam in considerare faptul ca la fiecare tarta mai dispareau cateva ingitituri de pasta de fistic Gata, aluatul in formele de mini tarte, formele imbracate in folie si puse la pastrare in frigider. Revin la repaus, timp in care ma tot gandesc cum sa fac crema roz, insa nu-mi da pace nici dorinta de a experimenta si cu untul de cacao si cu cacao liquor – raw organic… Ce sa fac? Ce sa fac? Intre timp, am pus caju la inmuiat pentru cateva ore. Ideea salvatoare a venit, ca de obicei, in momentul in care m-am apucat de treaba, cu caietul langa mine pentru a nota tot. Am inceput cu un mousse de ciocolata amaruie si fructe rosii acrisoare, cu care am umplut jumatate din mini tarte. Un mousse ciocolatos, delicat amarui cu accente acrisoare de zmeura, mure si afine, onctuos, minunat, perfect pentru blatul din fistic. Decorate cu frunzulite mici de menta proaspata. Rapid & delicios! De vis ♥
P.S. Zilele urmatoare, partea a doua: tarta cu mousse de zmeura De poveste ♥
Tarta cu fistic si mousse de ciocolata & fructe de padure – raw vegan
Aluat tarta 135 g fistic crud, decojit 40 g fulgi de cocos 90 g stafide aurii 35 g chia 3 lg sirop artar
Mixam in blender fisticul, fulgii de cocos, stafidele si semintele de chia, proaspat rasnite (doar usor rasnite). Scoatem pasta din blender, adaugam siropul de artar si framantam putin, pana obtinem un aluat dens si lipicios. Punem aluatul in formele de tarte pe care le invelim in folie si le pastram la frigider.
Mousse de ciocolata & fructe de padure 300 g fructe rosii congelate 3 lg agave (sau mai mult daca nu doriti ca mousse-ul sa fie amarui – ca o ciocolata neagra) 100 g masa de cacao raw – liquor 60 g unt de cacao 1 lg lecitina pulbere
Topim masa de cacao si untul de cacao la bain marie, la foc foarte, foarte mic (sa nu depaseasca 40 grade), numai pana devine cremos. In nici un caz nu lasati sa se incalzeasca prea tare sau sa fiarba. Amestecul nu trebuie sa intre in contact cu aburii sau cu flacara deschisa. Mixam in blender fructele rosii, siropul de agave si lichidul ciocolatos. Amestecam foarte bine. Adaugam lecitina si mai amestecam putin. Mousse-ul trebuie sa aibe un aspect omogen, cremos.
Asamblare tarta cu mousse de ciocolata Punem mousse-ul in tartele pregatitte si bine racite, decoram cu fistic, fructe rosii, menta verde si pastram la frigier minim o ora, sau pana cand dorim sa o consumam.
Va doresc un an nou fericit, cu sanate, bucurie si indeplinirea celor mai puternice dorinte. xoxo