Tarta Cu Crema De Cafea Pentru Dulce Romanie-provocarea Lunii Martie: Cafea Si Vin
articol scris de JustLoveCookin blog ana-maria-ciolacu.blogspot.com
Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga
Am primit din partea Furnicutilor o invitatie la provocarea lunii Martie 2010, unde ingredientele propuse sunt cafeaua si vinul. Este o provocare intre bloggeri culinari unde un blog propune un ingredient (sau in cazul acesta 2) la alegere,iar cei invitati isi demonstreaza iscusinta si imaginatia pentru a-l folosi in cel mai inedit mod.Blogul ales va gazdui provocarea lunii viitoare si va propune un alt ingredient cheie.Mii de multumiri Furnicutilor pentru invitatie !
Eu mi-am adus aminte in ultimul moment, am tot amanat pana am uitat,spre rusinea mea, insa am avut o perioada ingrozitor de incarcata si obositoare. Sper sa fiu iertata oferindu-va o felie de tarta cu crema de cafea.
Ingrediete pentru aluat :
450 g faina 000
50 g amidon
250 g unt
200 g zahar pudra
un praf sare
1 ou
30 ml apa foarte rece
vanilie
Ingrediente pentru crema cu cafea:
500 ml lapte
100 ml cafea foarte tare
40 g amidon
4 linguri zahar
4 galbenusuri
zahar vanilat
50-60 g ciocolata amara pentru decorat
Mod de preparare:
Incepem cu aluatul pentru tarta,care este cea mai buna varianta din cate am incercat pana acum. Toate retetele contin cam aceleasi ingrediente,insa e prima oara cand nu ating aproape deloc cu mana aluatul, si asa cum ma asteptam, a iesit perfect.
Taiem cubulete untul de la frigider si il punem pe planul de lucru, peste faina cernuta. Putem pune 450 g faina si 50 g amidon daca avem la indemana.
Vom face aproape totul cu un cutit lung cu lama groasa tinut in congelator cateva minute inainte de a incepe treaba.
Totul trebuie sa fie rece si nu trebuie sa atingem sau sa incalzim untul sub nici o forma, deoarece inmuierea untului ne va “darui” un aluat prea tare.
“Tocam” bine untul si faina,pana ajunge aproape de consistenta nisipului.
Acum, adaugam zaharul pudra si cel vanilat si amestecam tot cu cutitul,sau foarte usor si rapid cu mainile,fara sa ne jucam prea mult.
Batem oul cu un praf de sare si 30 ml apa foarte rece si adaugam totul in gropita formata in mijlocul fainii.
Cu o furculita, batem oul adunand cate putin faina de pe margini. Cand nu mai putem lucra cu furculita, ne intoarcem la cutit, si cand s-a amestecat bine totul (dureaza destul de putin) cu o miscare foarte rapida adunam aluatul cu mainile si il invelim in folie de plastic,spre a-l pune in frigider, unde va sta cca 45 min. Il putem lasa si de pe-o zi pe alta, si cateva ore, fiindca cu cat va sta mai mult la rece,cu atat va fi mai bun.Daca il lasam mai mult, vom observa ca initial se intinde foarte greu. In cazul acesta,il vom lasa cateva minute, dupa care vom incepe sa-l intindem cu sucitorul,(lasat in prealabil la rece,daca ne aducem aminte).
Il intindem foarte putin mai mare decat diametrul formei de tarta. Eu de data asta l-am intins mai mult. Presam bine cu degetele aluatul peste marginile formei.
Cu o furculita, intepam in mai multe locuri aluatul.
Taiem o bucata de hartie de copt si acoperim aluatul, iar deasupra umplem cu ore sau fasole,naut,etc. Acestea au rolul de a opri aluatul din crestere, fiindca de obicei se umfla foarte tare in mijloc.
Dam la cuptorul preincalzit la 175° C timp de 20 minute, dupa care luam hartia cu orez de deasupra si il mai lasam inca 10-20 minute, pana marginile capata o culoare usooor aurie. Nu trebuie sa lasam pana se rumenesc.
Scoatem forma si o lasam la racit.
Preparare crema cu cafea:
Punem pe foc laptele si cafeaua si lasam sa se infierbante putin.
Batem galbenusurile cu zaharul si zaharul vanilat, dupa care punem si amidonul. Amestecam bine si turnam totul peste laptele si cafeaua calde, si incepem sa amestecam pana incepe sa fiarba. Din momentul in care a inceput sa fiarba, il mai lasam 1-2 minute, amestecand in continuare, la foc mic.
Dam deoparte si lasam sa se racoreasca putin, amestecand din cand in cand, pentru a nu se forma acea pojghita deasupra.
Turnam crema de cafea peste aluatul de tarta si dam la rece,pana crema devine ferma.
Topim la bain marie sau la microunde 60 g ciocolata amaruie pe care o punem intr-un sac a poche si formam grilajul specific tartelor.
Cand taiem feliile, pentru a nu “rupe” grilajul de ciocolata, dam lama cutitului cateva secunde prin flacara aragazului, in acest fel, ciocolata se va topi si vom taia felii perfecte. Stergem lama cu un servetel dupa fiecare trecere prin tarta.
Este absolut delicioasa !!