contact retete mancare
rss retete mancare
gatesteinteligent twitter
facebook
 feedback

Tartă Cu Ceapă (zwiebelkuchen)

Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga
Nu ştiu exact cum să-i spun exact pe româneşte, dar arată ca o tartă şi e foarte delicioasă. E a doua oară când probez reţeta şi de data asta cam cu toate ingredientele necesare. Pentru o formă rotundă cu diametrul de 28cm ingredientele sunt cam astea:
Pentru aluat:
* 375g făină
* o jumătate de cub de drojdie (~20g)
* câte o linguriţă rasă de sare, boia dulce, chimen măcinat
* un ou
* 50g unt moale
* 150 ml lapte călduţ
Pentru umplutură:
* 4 cepe potrivite
* un căţel de usturoi
* 2-3 linguri ulei sau unt
* o linguriţă de sare
* piper măcinat
* câte o linguriţă de rozmarin măcinat, chimen
* 250g costiţă afumată (bacon)
* 150g caşcaval ras (sau emmentaler)
* (opţional) parmezan ras (cam 2 linguri)
* 3 ouă
* 2-3 linguri cu vârf de smântână (sau quark nedegresat)

Pentru aluat amesteci făină + condimente + ou + unt + drojdia dizolvată în laptele călduţ. Frămânţi şi îl laşi vreo 30 de minute la dospit.
Între timp pregăteşti umplutura. Cepele le tai peştişori şi le căleşti un pic în unt (sau ulei). Adaugi sare şi condimente şi apoi laşi la răcit. Separat amesteci smântâna + ouăle bătute + costiţa + caşcavalul (şi parmezanul) ras şi adaugi la ceapă când aceasta s-a răcit.

Iei aluatul, îl întinzi cu sucitorul (nu se lipeşte) în formă de cerc şi îl pui într-o tavă de tartă având grijă să ridici şi pe pereţi.
Pui umplutura şi dai totul vreo 40 de minute la cuptorul preîncălzit la 200°C (cel electric)/180° (cel cu aer cald) sau foc iute, dar nu prea puternic (cel cu gaz). Având în vedere că e posibil să se mai scurgă din umplutură de deasupra până să se închege, poţi să pui o hârtie de copt (de pergament) pe grătar sub tavă. Iese o minunăţie. Ies 4 porţii zdravene sau 8 mai mici (de fapt porţionezi după preferinţe).

Nota bene! Mai există şi alte variante de Zwiebelkuchen (în afară de "Quiche Lorraine" sau "Flammkuchen" care au brandul lor). În primul rând varianta cu aluat fără drojdie. Nu am probat-o încă. Dar promit o reţetă. Şi mai este varianta cu ingredientele de umplutură pe care le poţi omite sau schimba. Prima mea tartă cu ceapă n-a avut ouă în umplutură, iar în loc de smântână am pus un quark (brânză dulce de vaci) degresat. Chimen şi rozmarin macinate nu am avut. Şi nici boia. Merge şi fără ele. Tarta iese un deliciu în orice caz.