Tartă Cu Căpșuni…
articol scris de papalaile blog
O rețetă frumușică, nu mai bună de pregătit în week-end…
Îmi plac teribil de mult căpșunile. Cui nu-i plac?? De cele mai multe ori le mănânc așa, simple, fără zahar, fără nimic altceva. Dacă sunt încă viguroase chiar mi-e milă să le bag in vreo prăjitură. Așa că m-am gândit să le fac o tartă, să le-o aștern la picioare, în fine, a fost de fapt sub cap
Cantitățile sunt pentru o forma de tartă de 28 de cm.
Mai întâi și mai întâi se face blatul. 180 gr făină, 50 gr zahăr, un praf de sare, 160 gr unt rece tăiat cubulețe, 2 linguri de lapte rece. Se pun toate în vasul robotului, în afară de lapte și se amestecă câteva momente până se fac firimituri, apoi se adauga lingurile de lapte rece și se mai amestecă un pic și gata aluatul. Când aluatul e gata se împachetează în folie alimentară și se dă la congelator o oră – două. Pentru că trăim vremuri călduroase am mai învățat un truc. Înainte să mă apuc de aluat, tai untul cubulete și îl mai las la frigider vreo 10 minute.
Când timpul a expirat și suntem gata de luptă, înfăinăm masa (ori pe ce lucrăm) și întindem aluatul cu sucitorul. Mie nu-mi iese chiar din prima, dar nu-i bai. Cănd e gata întins se ia cu ajutorul sucitorului și se pune în tavă. Tot pentru că e cald eu mai bag tava în frigider vreo 20 de minute înainte să o bag la cuptor. Când s-a răcit, se îndepărtează marginile și se înțeapă cu furculița peste tot.
Între timp se încinge cuptorul la 180 de grade. Tarta mea stă la cuptor 15 minute. Mă mai uit la ea din când în când să văd că e bine.
După ce se scoate ”biscuitele” din cuptor se lasă la răcit.
Între timp se face crema.
Se pun într-o crăticioară (a mea era din aia cu fundul gros) 2 ouă și 100 gr de zahăr. Se amesteca bine cu un tel apoi se adugat 450 ml lapte, semințele de la un baton de vanilie și 30 gr amidon.
Se omogenizează bine și se pune pe foc la flacără mare 2 minute, apoi la foc mic. Stați prin zonă și mai amestecați în oală. După cam 10 minute e gata. Cel puțin la mine cam ațât a durat până a început să fiarbă un pic si să se îngroase. Nu uitați să amestecați in ea că altfel e bai.
După ce se îngroașe pe foc, crăticioara se pune în chiuveta cu niște apa rece. Se amestecă în continuare pentru a nu face pojghiță și se adaugă 2 lingurițe de unt (nu l-am cântărit )
Când crema se mai răcește se toarnă peste blat și se bagă la frigider.
Primele două dați când am făcut crema asta recunosc că nu mi-a ieșit, dar n-are nimic, repetiția e mama învățăturii ) N-am mai lucrat până acuma cu amidonul și nu știam prea clar care-i treaba. Prima dată nu am ținut crema suficient pe foc și nu s-a închegat, iar în cea de-a doua am pus mai mult amidon decât trebuia si se simțea la gust destul de supărător. A treia a fost just perfect (Din fericire primele 2 creme le-am făcut cu esență de vanilie, așa că nu am irosit bunătate de baton de vanilie pe ele)
Eu am ales să pun căpșunile întregi pe tartă și fără nici un fel de gelatină/jeleu.
Am spălat căpșunile una câte una și le-am pus la scurs pe hârtie absorbantă.După o vreme le-am tăiat capetele și le-am pus pe o alta hartie absorbantă.
Nu prea am știut eu cum să le așez exact…
Până la urmă am zis să pun mai multe…
Cam așa a arătat în final tarta mea…
A ieșit cum mi-am dorit, adică foarte-foarte bunăăăăă!!! Am împărțit-o si cu prietenii
P.S.:Cât pe ce să nu am cu ce poza minunăția, aparatul meu fiind plecat un pic din țară. Noroc cu buna mea prietenă, Ghem, care m-a scos din belea de data asta
Filed under: Deserturi..., Retetele mele..., Tarte dulci Tagged: amidon, baton de vanilie, capsuni, crema de vanilie, faina, lapte, oua, sare, tarta, tarta cu capsuni, tarta cu crema de vanilie, tarta dulce, unt, vanilie, vin alb, zahar