Tarta Cu Capsune
Sursa Tarta cu capsune
articol scris de oanaoana blog Dulciuri ca la Oana acasa
Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga
Ingrediente aluat:
- 400g faina
- 250g unt
- 2-3 linguri zahar brun
- un varf de lingurita de sare
- 14 linguri de apa rece
Ingrediente umplutura:
- 700g capsune proaspete
- 2 mere
- 3 linguri de zahar
- 3 linguri zahar brun
- 2 linguri de amidon
- 2 linguri pesmet
- cateva cubulete de unt
Ingrediente topping:
- un galbenus
- 2 linguri de lapte
- 2-3 linguri zahar brun
Se amesteca faina, untul, sarea si zaharul fie cu mana, fie cu robotul de bucatarie, treptat se adauga apa rece amestecand bine dupa fiecare lingura de apa. Se va forma o coca legata (daca e prea lipicioasa, pudrati mainile cu faina si mai framantati putin) pe care o veti imparti in 2 bule, una mai mica, alta mai mare, ambele se aplatizeaza, se impacheteaza in folie de plastic si se dau la frigider pentru cateva ore.
Intre timp pregatiti fructele: capsunile se spala, se indeparteaza codita si frunzele si se taie in jumatati, se adauga zaharul (puteti adauga si mai mult daca vreti sa fie mai dulce), amidonul si se dau la rece (zeama rezultata va trebui strecurata, nu trebuie sa ajunga in placinta... ati putea sa faceti altceva din ea, par example: jeleu... yumyum!).
Merele se spala se curata de coaja si cotor si se taie felii. Se dau deoparte (optional, se stropesc cu zeama de lamaie, sa nu se oxideze).
Aluatul racit, se pune pe o suprafata pudrata cu faina si se intinde bine, cat sa acopere o tava de tarta, se ruleaza coca pe sucitor si se intinde in forma de tarta. Pe fundul tavii se presara pesmet (acesta absoarbe umezeala din fructe si permite crustei de pe fund sa se coaca). Apoi se aseaza feliile de mar, se presara zahar brun, apoi se pun capsunele scurse de zeama si peste ele cuburile de unt.
Cea de-a doua foaie de aluat se intinde si ea si se taie fasii de aluat cam de 2 cm care se impletesc deasupra fructelor, ca in imaginea de mai jos:
Excesul de aluat se taie, iar marginile se ruleaza spre interior. Galbenusul se bate cu 2 linguri de lapte si cu o pensula pentru aluat se unge bine tarta, apoi se presara zahar brun din abundenta. Se pune tarta pe hartie de copt si in alta tava pentru ca in timpul coacerii, sucul de la fructe va iesi din tava. Se da la cuptorul preincalzit, la 180°C timp de 45 de minute.
Se serveste rece, cu frisca sau pur si simplu. E foarte racoroasa si satioasa si asa cum am mai spus si mai sus o puteti face si cu alte fructe proaspete. Sper sa va placa si s-aveti pofta!