Tarta Cu Banane
Sursa Tarta cu Banane
articol scris de furnicuti blog furnicuti.blogspot.com
Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga
Va spuneam ca am inceput sa facem diverse retete de prin reviste mai vechi sau mai noi. Asa a inceput si povestea acestei tarte, care arata foarte bine, usor de facut si fara multa caldura implicata, lucru foarte important in aceasta perioada. Dar dupa ce am inceput sa pregatim tarta si pana am terminat am schimbat de cateva ori reteta, asa ca nu avem poza cu ingredientele :) Cred ca a iesit mai bine decat cea din revista, nici n-am observat cand a si disparut de pe platou :))
Am facut tarta intr-o forma de 20 de cm si 3 forme mai mici, deci cred ca o forma de 25-26 cm ar fi numai buna.
- 250 g faina
- 125 g unt pentru aluat + 100 g unt pentru caramel
- 50 g zahar pentru aluat + 120 g zahar pentru caramel
- 200 - 300 g frisca lichida
- 2-3 banane potrivite
- 2-3 linguri lapte sau apa
- zeama de lamaie
Din faina, unt si zahar framantam repede un aluat, adaugand putina apa rece, cat sa avem un aluat inchegat, care nu se lipeste de peretii vasului. Intindem aluatul cu sucitorul, pe o suprafata presarata cu putina faina. Asezam aluatul, care trebuie sa aiba cam 0.5cm grosime, in tava / tavile pregatite si le dam la frigider cam jumatate de ora.
Incingem cuptorul la 180 de grade si coacem aluatul 30 de minute, pana se coloreaza frumos pe margini. Lasam sa se raceasca.
Intre timp pregatim caramelul: punem 100g zahar intr-o tigaie de teflon, fara nimic altceva. La foc potrivit, lasam zaharul sa se caramelizeze, miscand din cand in cand tigaia. Cand tot zaharul s-a dizolvat, adaugam restul de unt si amestecam cu o lingura de lemn. Dupa ce untul s-a topit si s-a incorporat in caramel, adaugam si 2-3 linguri de lapte sau de apa, ca sa obtinem o consistenta mai lichida. Lasam si caramelul sa se raceasca.
Taiem bananele rondele si le asezam peste aluatul rece. Ungem cu zeama de lamaie, ca sa-si pastreze culoarea, iar deasupra turnam caramelul.
Ornam cu frisca batuta si cu fulgi de ciocolata. Este minunata s-o mancati rece, dupa ce a stat cateva ore la frigider. De calorii nu va zic, ca n-are rost, stric bunatate de prajitura :))