Tarta Cu Ananas Rasturnata
articol scris de poppy-planet.blogspo blog poppy-planet.blogspot.com
Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga
"Stii ce as vrea sa mananc? Tarta cu ananas! Hai te rog frumos fa o tarta cu ananas!!"
"Eu nu am auzit de asa o tarta, nu stiu cum se face. O tarta cu capsuni nu vrei?!"
"Te rooooog.."
Nu am facut niciodata tarta cu ananas si nu aveam nici cea mai mica idee cum ar trebuie sa procedez. Asadar am luat la puricat internetul si blogurile :)
Nu am gasit insa o reteta pe care as fi vrut sa o fac 100%, astfel incat am imprumutat idei de ici si de colo. Si asta a fost rezultatul! O minunata tarta cu ananas, o incrucisare intre clafoutis si tarte-tatin, care a mers de minune cu o ceasca de cafea.
Am folosit:
- o conserva mare rondele de ananas (10 rondele)
- 2 oua
- 100gr unt
- 100gr zahar
- 100gr faina
- 1 lingurita praf de copt
- zahar pentru caramel (15 cuburi inmuiate in apa)
Rondelele de ananas se scot din conserva si se scurg de suc. 7 se pastreaza intregi iar 3 se taie bucatele mici.
Pentru aluat, untul trebuie sa fie moale, la temperatura camerei. Se bate untul cu zaharul, se adauga praful de copt si apoi se incorporeaza, altarnand, faina si cele 2 oua.
Trebuie sa rezulte un aluat moale, ca o pasta. Se adauga bucatelele mici de ananas in aluat si se amesteca din nou.
Separat se pregateste un caramel, din cubuletele de zahar inmuiate in apa. Daca nu aveti o tigaie speciala pentru cuptor, cu maner din metal (eu n-am avut), in care realizati practic tarta, trebuie lucrat repede.
Cand caramelul are culoarea potrivita se toarna repede in forma de tarta avand grija sa fie repartizat pe toata suprafata acesteia, inclusiv pe margini. Trebuie putina indemanare si rapiditate deoarece se intareste imediat. Sincer, mie nu mi-a iesit din prima, si a trebuit sa lucrez in doua reprize.
Se aseaza cele 7 rondele de ananas in floare in forma de tarta peste caramel si deasupra se toarna aluatul.
Se da la copt, 20-25 minute la 180 de grade. Incercati cu scobitoarea inainte de a o scoate din cuptor.
Imediat dupa ce ati scos-o din cuptor, rasturnati tarta pe o farfurie. Iarasi trebuie lucrat repede pentru ca sa nu se intareasca caramelul.
Am servit-o cu frisca si cafea si cu o portie de "Mai dar ce tarta cu ananas dementiala ai facut!" :)