Targul De Bunatati De La Campina - 06-07 August
articol scris de Marcel blog marcel-iorga.blogspot.com
Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga
6 August, o zi însorită de sâmbătă pe meleagurile Prahovene. Mult soare, dar fără zăpuşeală. Pe un astfel de climat termic, foarte plăcut pentru această perioadă a anului, la Câmpina s-a desfăşurat Târgul de Bunătăţi 2011.
Am plecat din Ploieşti spre Câmpina, pentru a vizita această manifestare. Mai mult am dorit să mă reântâlnesc cu Doamna Stanciulov, patroana renumitului brend “Magiun de Prune Topoloveni”, singurul produs din România cu atestare Europeana.
Drumul nu e lung, 25 de km de la ieşirea din Ploieşti, până la intrarea în Câmpina. Până la Casa Sindicatelor, unde a avut loc Târgul, mai sunt doar 3 km pe bulevardul principal al oraşului.
Cum mă aşteptam, în zona respective, circulaţia era blocată traficului auto.
Am parcat prin apropiere şi am plecat în zona de interes.
La intrare, ca de obicei, parcă zici că fără aşa ceva o să dea faliment Târgul, o imensă tarabă cu un imens grătar pe care sfârâiau mici, cârnaţi, cefe de porc, pastramă de oaie. Fumul gros cu aromele specifice, inundau tot centrul oraşului Câmpina şi nu numai. Deja mă sufoc! Şi vă rog să mă credeţi că nu sunt împotriva “preparatelor” tradiţionale românesti! Dar nu pot să îmi opresc indignarea asupra acestor “grătare”, pentru că tot ce văd pe taraba lor, e cam dubioasa din punct de vedere a provenienţei , calităţii şi prospeţimii. Dar oare ce-i poate opri pe români să nu se simtă bine, indiferent ce mănâncă, dacă berea curge non-stop!
Dar să revenim cu picioarele pe …. Târg.
Puţine standuri din păcate. Şi vorbesc de cele cu adevăratele produse tradiţionale româneşti. Au fost o grămadă de standuri cu “prostioare”. Care sincer, nu-şi aveau locul aici.
Nu am numărat câte standuri expuneau adevaratele produse tradiţionale, dar după mine nu erau mai mult de 15 expozanţi adevăraţi, care se chinuiau să-şi promoveze produsele propri!
Şi am văzut expozanţi cu preparate din carne (cârnaţi afumaţi şi proaspeţi, pastrame), preparate lactate (foarte multe din gama brânzeturilor – burduf, telemea, caş, urdă), băuturi tradiţionale (pălincă), preparate apicole (miere şi derivaţi din miere – dar vorba unui prieten apropiat, mare specialist in apicultură, e vorba de Mierea Naturala, n-aş cumpăra aşa ceva!!!).
Şi în fine, am întâlnit exact ce vroiam să întâlnesc: pe Doamna Bibiana Stanciulov, proprietara fabricii de Magiun de la Topoloveni şi a renumitului brand „Magiun de Topoloveni”, singurul produs alimentar romanesc listat in baza de date a Comisiei Europene şi primul produs românesc cu Indicaţie Geografică Europeană (IGE)!
Doamna Bibiana Stanciulov |
Noile produse care au fost anunţate că vor apărea anul acesta prin magazine, erau prezente pe standul Topoloveni. Dulceaţa de cireşe negre şi Dulceaţa de vişine.
Doamna Stanciulov nu a putut aduce şi al treilea produs nou, acesta nefiind încă definitivat. Dar oricum îl aşteptăm şi pe acesta cu nerabdare.
Produsele Topoloveni, oricare ar fi acestea se adresează tuturor consumatorilor, dar cred că în principal celor care au probleme cu diabetul şi celor care sunt nevoiţi să consume produse dietetice.
Încă odata felicitări acestui minunat brand!
Am ajuns acasă şi primul lucru a fost să gust puţin din produsele achiziţionate. Foarte bune!
Sunt convins că o să mai achiziţionez aceste produse. Doar că, ar trebui să atrag atenţia asupra unui mic amănunt: PREŢUL!
Dulceaţa de cireşe negre, un borcan de 260 gr. a costat 20 de lei, iar Dulceaţa de vişine la acelaşi gramaj, a costat 18 lei (bănuiesc că dacă acesta era preţ de producător, înseamnă că, în magazine vă avea un preţ mult mai ridicat!).
Aici trebuie să remarc că pe piaţă, chiar în supermarketuri se comercializează Dulceaţa de cireşe negre (fără zahăr), de import, producţie Franţa – St. Dalfour, la borcan de 284 gr. la doar 12 lei! Deci problema preţului rămâne una foarte stringentă!
Sper că această problemă vă fi rezolvată cât mai repede!
În rest, urez tuturor producătorilor de produse tradiţionale româneşti, mult success pe viitor!