Tarator
articol scris de Povestelnicul blog povestigustoase.com
E pacat sa vii de peste mari si tari si sa nu aduci cu tine o reteta de-a bastinasilor. Gustarea despre care va voi povesti mai jos este o adaptare povestelniceasca a unei retete bulgaresti. Adaptarea de mai jos a luat nastere la un picnic pe o coasta de munte, langa poalele marii, sub soarele dogoritor al lui cuptor. De aceea “tarator”. Tarator este o sorbitura racoritoare bulgareasca, tocmai potrivita pentru vreme torida, cu echivalente sarbesti, turcesti si grecesti (la greci ii zice “tzatziki”). La unii este mai lichida, la altii este mai asemanatoare cu o pasta. Acum, urmeaza o adaptare moldoveneasca.
Lista de ingrediente, pentru doua portii, este cat se poate de scurta:
2 castraveti
2 ridichi
1/2 legatura de marar
400 ml iaurt (preferabil chisleac de casa)
2-3 catei de usturoi
50g miez uscat de nuca
1 lingura ulei de masline
sare si piper, dupa pofta inimii
Cu toate astea, in timpi fulger, se procedeaza laconic.
Legumele se dau prin razatoare marunta.
Si se pun intr-un bol, peste iaurtul care deja isi cunoaste soarta.
Deasupra vine mararul tocat si aiul dat si el prin razatoare.
Miezul de nuca se toaca cu un cutit meserias
si se trimite, logic, la bol. Deasupra se toarna uleiul de masline, se sareaza si se prafuieste cu piper negru.
Rezultatul este o pasta aromata si racoritoare, care poate fi papata cu paine sau fara, dupa cum vi-i pofta. Iar pofta, v-o doresc mereu sanatoasa!
P.S. Pentru a apropia reteta de cea originala, puteti adauga 100 ml lapte, iar pentru o textura mai vizibila, puteti folosi o razatoare mai mascata. Sa fiti sanatosi.