contact retete mancare
rss retete mancare
gatesteinteligent twitter
facebook
 feedback

Tarator (traditional Bulgarian Yogurt Cold Soup)

Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga


Tarator este o supa de traditie in Bulgaria,desemnind un amestec racoritor pentru zile fierbinti,
zile pentru care eu vreau sa fiu pregatita si sa va dau si voua idei!
si cu asta incep a va spune cite ceva despre vacanta,dupa aceasta absenta,pentru care ma scuz,dar motive obiective m-au tintuit departe de voi.bine v-am regasit!
dupa cum va spuneam,sejurul nostru la mare de anul acesta a insemnat o locatie destinata batrinilor si familiilor cu copii,hotel Sol Luna Bay din Obzor,Bulgaria.o constructie absolut noua(anul trecut a primit primii turisti ) plasata la cca 1 km de statiunea propriu-zisa ,pe un segment de plaja nefolosit in trecut .

nimic spectaculos,doar totul foarte bine organizat si o atmosfera placuta si plina de civilizatie .deci am avut parte de multa liniste si relaxare...
camere mari,confortabile ,restaurant,baruri,terase,


sala de spectacole si jocuri (copiii cit si adultii se bucura de prezenta unei echipe de divertisment pe tot parcursul zilei atit la piscina cit si pe plaja ,iar seara aveau spectacole si atit pentru unii cit si pentru ceilalti),
sala de fitness si spa.impresionanta munca,consecventa si serviciile de calitate oferite de personalul mereu zimbitor si saritor la nevoile tale,mi-as dori si pentru Romania asa ceva...

si fiindca e un blog culinar,sa vorbim si despre mincarea oferita in restaurant.se serveste atit bucatarie traditional bulgareasca cit si bucatarie internationala,cu accente mediteraneene,deci multe legume si fructe proaspete,gratinate,carne de pui si peste in principal
dar si porc,iepure,miel,lactate de tot felul...toate fiind produse autohtone,de o calitate foarte buna.abundenta de arome si condimente,uleiuri aromate cu usturoi,rozmarin,oregano,cimbru preparate loco,oteturi balsamice si chiar dressing-uri gata preparate.asa ca ,orice dieta ai fi tinut puteai sa o respecti.totul bineinteles era compartimentat(piine,legume proaspete,salate de tot felul ,cu legume,cu paste ,cu orez ,cu brinzeturi,cu peste sarat)


ciorbe,fripturi si garnituri,deserturi
si fructe proaspete,gratare,bauturi si cafea,ceai),o vesela impecabila,tacimuri speciale pentru fiecare aliment servit,flori naturale pe masa... un iaurt de o calitate exceptionala,brinzeturi in cruste de seminte aromate si boia ,preparate de piine si patiserie de tot felul,cu precadere frantuzeasca .dar nici piinea italiana nu lipsea ...
chef-ul de la sol luna bay,domnul Valentin Koranov,a avut amabilitatea sa stea de vorba cu noi,l-am asaltat cu tot felul de intrebari si ne-a si raspuns,ii multumim mult,
era mereu prezent atit in bucatarie cit si in afara ei ,scrutind mereu cu o privire atenta sala si compartimentele cu preparatele de servit.specializat in germania( minimum 90% din turisti aveau aceasta nationalitate),indragind atit bucataria bulgareasca ,cit si cea internationala,ne-a pregatit un menu echilibrat,bogat in fibre si nutrienti calitativi,din care nu au lipsit gazpacho andaluz,pui cu sos agrodolce sau iepure in sos vinatoresc...si nici nu mai stiu cite alte minunate feluri zilnic,caci abia era timp sa citesc in fuga meniul zilei...il felicit pentru un meniu inspirat si pentru modul in care functioneaza "bucataria"sa!o munca uriasa,desfasurata din zorii zilei si pina seara tirziu cu rezultate pe masura.sa ai un sezon minunat chef si multe succese!да имат добри сезона, магистърска и успехи!
si acum pentru zilele fierbinti ce vor urma(cel putin sper , dupa acestea bacoviene ),reteta de tarator pentru 2 persoane:
1 castravete lung ,descojit,cu semintele scoase,dat pe razatoare(sau 2 castraveti autohtoni),
2 cani de iaurt,
1/2 cana de apa,
1-2 catei de usturoi,striviti,
4 miezi de nuca ,striviti,
1 buchet mic de marar,
2 linguri ulei de masline,sare.
se amesteca toate foarte bine ,decorati cum doriti(eu am folosit un pic de marar si fulgi de chili),stropiti cu un pic de ulei de masline ,dati la rece si serviti,e excelenta,plina si usoara in acelasi timp,racoritoare si aromata.daca o vreti mai acra puteti recurge la aditia de otet,iar daca o vreti mai consitenta o puteti servi cu crutoane.si cite alte variatiuni mai doriti!

enjoy!


Articol recomandat de alison-trials.blogspot.com