Tajine De Pui Cu Legume Si Masline
articol scris de pansy blog panseluta-violet.blogspot.com
Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga
Tajine este un fel de mancare marocan ,care si-a imprumutat numele de la vasul in care se gateste.Acest vas din lut,este format din doua parti: o baza de forma unei farfurii adanci si un capac tronconic,prevazut cu o mica gaura,pentru a lasa sa scape o parte din aburi.Gatirea in tajine se face in niste suporti speciali, la o flacara foarte mica, sau la cuptor (vasul fiind din lut ).
Iata un exemplu de pe strazile Marrackesh-ului :
In afara de tajinele obisnuite din lut,sunt si tajine decorative,din portelan ,folosite la prezentarea mancarii la masa:
Acuma dupa ce v-am povestit despre vas sa va spun si ce am gatit eu,ca intr-o tajina,folosind insa vasele mele zepter.Voi puteti gati acest fel de mancare intr-un vas de lut,ca cele folosite pentru sarmale sau intr-un vas roman sau in final in orice vas vreti voi.Tajinele astea sunt un fel de tocana de legume cu carne (pui,miel mai ales sau vita) ,cu condimente specifice,gatite la foc mic sau in cuptor.Dar sunt si tajine dulci gatite din carne cu fructe.
INGREDIENTE
-8 pulpe de pui (dezosate,am folosit eu)
-2 cepe mari
-4 catei de usturoi
-2 morcovi mari
-1 pastarnac
-6 cartofi medii
-1 conserva de rosii decojite si taiate cuburi
-o mana buna de masline fara samburi
-zeama de lamaie
-ulei
-sare,piper
-3-4 Lg (linguri) de Ras El -Hanout (un condiment specific marocan pentru tajine si cus-cus )
In lipsa acestui condiment puteti folosi:
3 Lg praf de curry caruia sa-i adaugati,
1 lg(lingurita) boia dulce,
1 lg coriandru macinat,
1/4 lg scortisoara macinata ,
un cuisor pisat si o boaba de cardamom pisata si ea.
MOD DE PREPARARE:
Carna se presara cu o lingura de ras el-hanout si se lasa la rece pentru circa o ora.
Intretimp se pregatesc legumele: se toaca ceapa, iar morcovii,pastarnacul si cartofii se curata si se taie pe lung.
Maslinele se stropesc cu zeama de lamaie si se lasa asa.
Carnea se frige cate 2 minute pe fiecare parte pentru a caata o culoare usor aramie,dupa care o scoatem deoparte.
In vasul in care am fript carnea,adaugam putin ulei si calim ceapa .Cand devine translucida amestecam cu o lingurita de condiment.Scoatem ceapa din crtita si o lasam deoparte.
Pe fundul cratitei punem putin ulei,apoi asezam morcovii si pastarnacul,un catel de usturoi feliat si presaram sare,piper si condimentul minunat.
Apoi asezam feliile de cartofi,al catel de usturoi feliat,sare,piper si condiment.
Peste cartofi varsam cutia de rosii decojite si apoi punem ceapa tocata,usturoi,sare,piper si condiment.
Si peste toate asezam carnea pe care o presaram din nou cu condiment.
Punem capacul,in cazul meu combibolul intors cu gura in jos si dam drumul la foc,10 minute la foc mare,apoi reducem focul la minimum.Sau bagati vasul in cuptorul incins la 200 *.
In vasele mele gatirea a durat cam 45 de minute.La cuptor dureaza cred ca ceva peste o ora.In orice caz,dupa 35-40 de minute veridicati starea natiunii.
Cu 5 minute inainte de a fi gata,adaugati maslinele cu zeama de lamaie cu tot si stropiti totul cu o lingura de ulei.
In tot acest timp in vas nu se amesteca.
Se serveste cu cus-cus,orez sau ca atare.