Taitei De Casa
Sursa Taitei de Casa
articol scris de furnicuti blog furnicuti.blogspot.com
Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga
Una din amintirile mele din copilarie este sunetul produs de aluatul de taitei lovit de masa, cand Buni il intindea intr-o foaie incredibil de subtire. Si apoi servanta plina de taitei taiati subtire si lasati la uscat. Nu stiu de unde avea atata putere sa-i pregateasca atat de frumos, pentru ca sa stiti, asta nu-i treaba deloc usoara, dupa cum am testat pe pielea mea. Sunt perfecti pentru o supa cu pui de la tara, despre care va spun maine, supa in care am vrut s-o pastram bio-eco, de unde si avantul pentru intins aluat. Va recomand sa incercati reteta doar daca aveti masina pentru paste sau daca vreti sa faceti muschi la maini :) E adevarat ca sunt mult mai buni decat cei cumparati, deci a meritat efortul, dar mainile mele inca poarta urmele "luptei" cu facaletul :)
Pentru o portie mare de taitei - care poate fi folosita la 2 supe/ciorbe, am folosit:
- 2 oua
- 200 g faina
- un praf de sare
Asezam pe blatul de lucru un delusor de faina, in mijlocul caruia facem o gaura si punem cele doua oua si un praf de sare. Incepem sa framantam si o tinem tot asa pana cand toata faina este incorporata. Nu-i munca usoara, aluatul fiind destul de tare, dar cu putina perseverenta se poate.
Infoliem bila de aluat obtinuta in folie alimentara si o lasam sa se odihneasca vreo 30 - 45 de minute. Dupa acest timp de relas, cu forte proaspete, impartim aluatul in doua, pentru a fi mai usor de manevrat si incepem sa-l intindem pe fiecare, intr-o forma cat de cat dreptunghiulara, pe masa presarata cu putina faina. Si intindem... si intindem... si mai intindem putin, pana obtinem o foaie suuuuubtire, cat de subtire se poate, de 1-3 mm.
Impachetam aluatul ca un rulou si taiem "felii" cat mai subtiri. Presaram faina si ii rasfiram, dupa care ii asezam pe o masa, peste hartie de copt, si ii lasam o zi sa se usuce, intr-o camera bine ventilata si cu aer uscat, deci preferabil nu in bucatarie.
Dupa acest timp ii putem folosi in supe, ciorbe sau taitei cu lapte, lasandu-i sa fiarba in jur de 8-10 minute. Pot fi pastrati in camara, intr-o cutie inchisa ermetic sau intr-o punga timp de 2-3 saptamani.