contact retete mancare
rss retete mancare
gatesteinteligent twitter
facebook
 feedback

Tagliatelle (homemade)

Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga

 

10Tagliatelle_thumb10

Numele acestor paste vine din verbul “tagliare” adica “a taia” si este specific nordului Italiei, mai precis orasului Bologna, unde cel mai des este asociata cu ragù alla bolognese. Pot fi servite si cu sos de rosii,  ciuperci, prosciutto, fructe de mare, etc. Sunt foarte usor de facut, iar diferenta o veti simti cu siguranta. Pastele facute in casa sunt cu totul alta poveste decat cele cumparate…

Ingrediente pentru 3-4 persoane:
200 g faina 000
2 oua mari
nu se pune sare,deoarece lasa pete albe si oricum se fierb in apa sarata
Mod de preparare:
Punem faina pe planul de lucru si facem o gropita in mijloc, unde spargem ouale. Cu o furculita incepem sa batem ouale,aducand putin cate putin faina de pe margini. tbf-25_thumb[20]
Cand ouale au fost absorbite de faina,incepem sa framantam aproximativ 10 min pana obtinem un aluat elastic si omogen.
In Emiglia Romagna tagliatelle’le deseori se fac de culoare verde,inlocuind un ou cu 100 g spanac fiert,scurs si dat prin blender sau tocat bine. Acoperim cu un castronel de marimea aluatului rezultat sau cu o folie, si il lasam sa se “odihneasca” putin,(cca 10 –20 min) in acest fel se va intinde mult mai usor.
Intindem aluatul cu sucitorul pana obtinem o foaie subtire.Daca gatiti pentru mai multe persoane,va recomand sa impartiti aluatul in 2,deci sa intindeti 2 foi.Pentru 4-5 persoane veti folosi 3 oua si 300 g faina.
Lasam foile intinse la uscat pe plansa de lucru timp de 10-15 minute. Presaram faina, pentru a preveni lipirea, in cazul in care taiem inainte de uscarea foii. Rotim usor intai din dreapta spre mijoc, apoi din stanga spre mijloc. Taiem cu un cutit feliute largi de 0.5 cm .
saaaaauuu
Le faceti cu masina de paste, care este o minune la casa omului iubitor de paste de calitate. In cazul in care folosim masina de paste, este esential sa facem un aluat mai dur, pentru a nu avea probleme cu foile.
Impartim aluatul in 4 parti egale, luam una si o dam bine prin faina, celelalte acoperindu-le pentru a nu le usca. Dam prin treapta nr 1 de doua ori, pudram din nou cu faina, dam prin treapta nr 2 de alte doua ori, si tot asa pana la treapta nr 5. Eu de data asta m-am aventurat si le-am dat si prin treapta nr 6,  si mi s-au parut prea subtiri. Au fost super bune, insa ar fi fost mai frumusele putin mai groase. Continuam cu restul bilutelor de aluat, pana terminam. Vor iesi niste fasii foarte lungi de aluat, asa ca le vom taia in doua.
2Tagliatelle_thumb[14]
Dupa ce le-am trecut prin treapta nr 5, le dam prin partea pt tagliatelle, luandu-le cu grija, preferabil tinand mana dedesubt, pentru a nu le lasa sa se lipeasca intre ele.
3Tagliatelle_thumb[13]
… dupa care le luam si le intindem la uscat,cel putin pana le terminam de facut.
4Tagliatelle_thumb[12]
E preferabil sa le lasam macar 30 de minute inainte de a le utiliza, insa eu de multe ori le-am pus si asa , iar rezultatul e cam acelasi. E de ajuns sa puneti putin ulei in apa sarata in care le veti fierbe (pastele proaspete fierb foarte repede). Cand se ridica la suprafata, gustati si veti vedea ca sunt fierte, e ca si la gnocchi. Nu trebuie sa le fierbem mult !! Dupa cca 30 de secunde, cred, eu le scot, deci cand le-ati pus in apa, asteptati putin si incepeti sa gustati, iar cand credeti ca sunt gata, scoateti-le. Fierberea continua si dupa, asa ca incercati sa fiti rapizi. Daca aveti de gand sa le serviti cu sos de rosii, ragù, etc, ar fi de-ajuns doar sa le treceti prin apa, si sa le puneti in sos, pentru a avea timp sa absoarba din sos fara sa fiarba prea rau. Ce-am mai trancanit… :) Dar vreau sa fiu sigura ca nu ma cearta cei care incearca pt prima oara dupa explicatiile mele. Deci imi puteti reprosa orice, dar nu si faptul ca am dat putine informatii! :)))
50TagliatelleBuon’appetito !



Articol recomandat de ana-maria-ciolacu.blogspot.com