Tagliatelle De Casă Cu Pesto De Leurdă, Pleurotus și Roșii Cherry…
articol scris de papalaile blog
Nu mai făcusem de mult timp niște paste de casă și tot căutam un prilej bun pentru asta. Când m-am hotărât să fac pesto de leurdă am știut că vom ajunge la povestea asta și gustoasă și colorată.
Recunosc că atunci când mă gândesc la mâncare, mă gândesc și la culorile din farfurie. Așa am ajuns să combin tagliatellele făcute în casă cu pesto de leurdă, pleurotus și roșii cherry.
Pastele proaspete făcute în casă sunt mult mai bune decât cele uscate cumpărate și chiar mi-am propus să nu mai cumpărăm paste, mai ales că de vreo jumătate de an ne-am cumpărat o mașină de făcut paste. Cele din cazul de față am ales să le fac cu un amestec de făină albă de grâu și făină de secară. Am folosit pentru ele: 100 gr făină albă de grâu, 100 gr făină de secară, 2 ouă, un praf de sare și o lingură (poate două) ulei de măsline.
Am pus cele două tipuri de făină în mijlocul blatului de lucru și am format o groapă la mijloc, în care am pus cele două ouă și praful de sare.
Cu ajutorul unei furculițe am amestecat ouăle cu făina, după care am trecut la frământat aluatul cu mâinile. Aluatul fiind cam uscat am adăugat un pic de ulei de măsline. Probabil în jur de o lingură. În loc de ulei de măsline se poate adăuga apă, dacă aluatul este prea uscat. Dacă este prea moale se mai adaugă făină.
Aluatul l-am frământat în jur de 10 minute, după care l-am învelit în folie alimentară și l-am lăsat la frigider pentru o oră. Cum se procedează mai apoi cu aluatul în cazul mașinii de făcut paste am mai povestit aici, doar că nu am făcut raviolii ci am făcut tagliatelle. Dacă nu aveți mașină de făcut paste, găsiți aici o variantă manuală, sau puteți după ce întindeți foarte subțire aluatul să îl faceți sul și să-l tăiați cu un cuțit.
După ce am tăiat pastele am pus o oală cu apă și sare la fiert și am trecut la pregătit ciupercile pleurotus (300 gr). Mai întâi le-am spălat și le-am tăiat bucăți mici. Am încins o tigaie cu ulei și apoi am pus ciupercile.
La început am pus capacul peste tigaie. După ce au eliminat apa, am luat capacul și am lăsat să se evapore lichidul la foc mai mare.
Am tăiat 6 roșii cherry în jumătăți și le-am lăsat pentru un minut cu partea tăiată pe un servețel de bucătărie, apoi le-am pus tot cu partea tăiată în tigaie, după ce am scos ciupercile. Am lăsat pe foc 2 minute, după care am stins focul și am pus capacul. Le-am lăsat acolo până au fost toate gata de amestecat.
Am făcut asta pentru a înmuia un pic roșiile și a le sigila fără a pierde sucurile.
Când apa fierbea am adăugat pastele pe care le-am fiert 3 minute jumătate pe ceas. Pastele proaspete se fierb mai repede decât cele uscate.
Într-un bol mai mic am pus 150 gr pesto de leurdă și un polonic din apa în care au fiert pastele și am amestecat bine.
Într-un castron mare am pus pastele fierte scurse de apă, pesto-ul amestecat cu apa de la paste, ciupercile pleurotus trase la tigaie și le-am amestecat bine pe toate, apoi am pus în farfurii. Am adăugat 4 jumătăți de roșii trase și ele la tigaie, fâșii de parmezan făcute cu ajutorul curățătorului de legume și fulgi de ardei iuți proaspăt râșniți.
Ciupercile pleurotus merg de minune cu usturoiul sălbatic și roșiile micuțe și zemoase. Pastele de casă sunt întotdeauna cele mai bune, iar parmezanul și ardeii iuți nu fac decât să completeze totul.
Niște vin alb sec și rece a mers de minune alături.
A fost un prânz de week-end foarte vesel și reușit și am mâncat pe săturate!
Și pentru că rețeta mea conține atât leurdă, cât și ciuperci, ambele ingrediente propuse de Magda la provocarea Dulce Românie din aprilie, mă înscriu și eu cu această rețetă.
Vă mai spun doar că trebuie neapărat să încercați pastele astea acum, repede, cât mai e leurdă și vă doresc un week-end frumos!