contact retete mancare
rss retete mancare
gatesteinteligent twitter
facebook
 feedback

Tabel – Arome Tunisiene

Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga

Tabel, sau tabil (uneori este numit şi tabel-karwia sau tabel-karawia), este un amestec de mirodenii tunisian, folosit la asezonarea unui mare număr de preparate culinare, mai ales tocane, pe bază de carne roşie şi de pasăre.


În sens literal, cuvântul „tabel” înseamnă „coriandru” în araba tunisiană. Într-adevăr, coriandrul este ingredientul de bază al amestecului, dar proporţia ingredientelor este proprie fiecărei familii. Deşi cele mai multe variante de tabel includ doar patru ingrediente: coriandru, chimen, usturoi pudră şi boia dulce sau semi-iute, există variante ce pot conţine şi ceapă pudră, boia iute, dafin, cuişoare, chimion, mentă, sare, curcuma.
Amestecul tabel se prezintă sub formă de pudră şi, în mod tradiţional, este preparat vara, de femei. Fiecare gospodină îşi pregăteşte o cantitate mare, care s-o ţină pe toata durata anului.

Ingrediente:
4 linguri de boabe de coriandru
2 linguri de seminţe de chimen
2 linguri de usturoi, uscat şi pisat
2 linguriţe de boia dulce

Instrucţiuni:
Se prăjesc uscat (fără ulei), la foc mic-mediu, într-o crăticioară, seminţele de chimen şi boabele de coriandru. După circa 30-40 de secunde, după ce încep să miroasă puternic, se iau mirodeniile de pe foc şi se lasă să se răcească 3-4 minute. Această operaţiune are rolul de a le potenţa aroma şi de a le face mai casante, lucru ce uşurează pisarea lor.

Se pisează apoi coriandrul şi chimenul, până se obţine o pudră omogenă, care se amestecă apoi cu boia şi pudră de usturoi.

Depozitare:
Mixtura se depozitează într-un borcan care se închide ermetic, la adăpost de lumină, căldură şi umezeală. Rezistă bine câteva luni.
Tabelul se poate păstra, într-un recipient ermetic, şi în frigider. Poate astfel fi depozitat timp de un an.

Utilizări culinare:
Ca şi ingredientele care îl compun, amestecul tabel este destul de versatil. Este folosit pentru gust şi aromă şi poate fi adăugat în orice moment al preparării mâncării:
- înainte de tratamentul termic, când poate asezona carnea şi/sau legumele, sau poate fi folosit, de unul singur sau în combinaţie cu alte mirodenii, ierburi aromate sau condimente, ca marinadă uscată sau umedă.
- după tratamentul termic, adăugat înaintea sau deodată cu ingredientul principal, dacă se doreşte o aromă şi un gust mai pregnante
- la sfârşitul tratamentului termic, presărat peste carne şi/sau legume, sau peste sosuri ori chiar supe, dacă se doreşte gust şi aromă mai fine

Concluzie:
Tabel este un amestec uşor de preparat, ingredientele şi tehnologia fiindu-ne la îndemână. Combinaţia de boia cu chimen este una delicioasă, am folosit-o cu foarte bune rezultate în multe reţete, aşa că pot să o recomand din experienţă. Pe scurt, încercaţi căci nu veţi regreta.