Tabbouleh
articol scris de radupopovici blog reteteleluiradu.ro
Tabbouleh este una dintre salatele la moda astazi, in Romania; ascensiunea sa se datoreaza penetrarii bucatariilor levantine (libaneza, siriana, turca etc.) pe piata noastra. Ce-i drept, este o salata delicioasa si satioasa.
O astfel de salata are rolul de a fi servita de sine statatoare, ca gustare, sau “mezze”, daca tot vorbim despre Levant. Numele ei provine din cuvantul arab “taabil”, care inseamna “asezonator”, in sensul in care acest termen a fost prezentat aici.
In mod traditional (reteta are deja o vechime considerabila, fiind inregistrata inca din Evul Mediu) se prepara din bulgur amestecat cu rosii, ceapa, menta si mult patrunjel, toate acestea drese cu o vinegreta ce contine ulei de masline, suc de lamaie, sare si piper. In unele locuri, salata tabbouleh mai contine si castravete si este aromatizata usor cu usturoi.
Exista variante de tabbouleh in care bulgurul este inlocuit de cuscus, si sunt convins ca poate fi inlocuit, la fel de bine, si cu orez, quinoa sau chiar cu “orzo” (sau “risoni”), acele paste confectionate astfel ca sa aiba forma si dimensiunea boabelor de orez.
Va voi prezenta astazi varianta libaneza a salatei tabbouleh, cea care contine mai mult patrunjel decat bulgur. Este una dintre retetele pe care, impreuna cu Costel Clipescu, le-am introdus in meniul mediteranean de la restaurantul “Casa cu Tei” din Craiova.
Bucatarie: libaneza
Dificultate: usor
Cantitate: 4 portii
Timp de preparare: 10 minute + inmuiere
Timp de gatit: 0
Ingrediente:
30 g bulgur
2 rosii mari, bine coapte
1 legatura de patrunjel, tocata marunt
1/2 legatura de menta, tocata marunt
1 ceapa rosie mica, tocata marunt
2 linguri de suc de lamaie
3 linguri de ulei de masline extra virgin
sare
piper negru, proaspat macinat
paine, pentru servit (optional)
feliute de lamaie, pentru servit (optional)
Instructiuni:
Se toaca rosiile si se pun la scurs, intr-o sita metalica fina. Se pune bulgurul la inmuiat in apa fierbinte, pana ce este fraged (circa 20-30 de minute). Daca apa nu a fost absorbita in intregime, se scurge.
Intre timp se prepara vinegreta amestecand sucul de lamaie cu ulei, sare si piper. Vinegreta trebuie sa fie acrisoara, ca sa echilibreze bine aroma de patrunjel.
Se combina intr-un castron mare bulgurul cu rosii, patrunjel, ceapa si menta. Se stropeste amestecul cu vinegreta si se serveste.
Nota:
Daca va place mancarea un piculet picanta, puteti adauga la vinegreta si cateva picaturi de sos Tabasco, sau alt sos iute care va place.
In loc de suc de lamaie ati putea, teoretic, sa folositi si otet. Eu am incercat si nu mi-a placut ce a iesit; dupa mine: mi s-a parut ca otetul are aici un gust prea puternic si lipsit de finete.
Am mai incercat o varianta de reteta in care am adaugat masline. Nu a fost deloc rea, pot sa spun ca mi-a placut, asa ca va recomand sa incercati.
Pin It