contact retete mancare
rss retete mancare
gatesteinteligent twitter
facebook
 feedback

Sweet Arpacas

Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga
Masa de cereale integrale bogata in proteine - Budinca dulce din arpacas cu branza slaba si fructe de padure
Doua portii, doua portii de arpacas a hapalit fiica-mea! Sunt atat de incantata. A iesit o budinca atat de bunaaaaaaa.....excelenta. E in topul meu!

Ingrediente 8 portii Budinca Arpacas:
200 g arpacas
3-4 linguri fructoza (dupa gust)
1 lingurita esenta rom
200 g stafide inmuiate intr-o cana de lapte
3 oua intregi, batute bine
400-500 g branza proaspata slaba de vaci
4 oua intregi batude cu mixerul
3-4 linguri fructoza
coaja de la 1 lamaie/portocala
esenta de vanilie
fructe de padure / capsuni / cirese / visine / zmeura - proaspete sau congelate
4 mere decojite
1. Arpacasul se curata de impuritati si se spala bine (in minim 6 ape) dupa care se pune la fiert in apa cu 1 lingurita esenta rom (la 200 g arpacas se pun de 8 ori mai multe masuri apa). Arpacasul se fierbe la foc mic, fara sa se amestece in el, timp de 40-60 min, pana cand infloreste si se sfarama usor intre degete.
2. Stafidele se clatesc sub jet de apa si se pun la inmuiat intr-un bol cu lapte.
3. Merele se decojesc si se taie cubulete de aprox. 1 cm latura. Bucatelele de mere se pun cu o lingura de zahar si 30 g unt la caramelizat intr-o tigaie, la foc mediu. Cand se inmoaie putin sunt gata.
Daca folositi fructe congelate (fructe de padure, capsuni, cirese) acestea trebuie lasate la dezghetat la temperatura camerei, presarate cu zahar. Daca sunt fructe proaspete, e suficient sa fie spalate, golite de samburi si lasate in putin zahar (daca sunt prea acrisoare).
4. Pana fierbe arpacasul, vom pregati branza. Branza se freaca bine cu 4 linguri de fructoza, coaja de la 1 lamaie sau portocala, si esenta de vanilie. Ouale se bat bine cu mixerul si se incorporeaza treptat in branza.
5. Arpacasul fiert se amesteca cu stafidele inmuiate in lapte si pune la racit in apa rece. Celelalte 3 oua se freaca bine cu fructoza si esenta de rom si se vor incorpora treptat in arpacasul racit.
Luam o tava de iena si asezam in 2 straturi arpacasul, apoi crema de branza. Budinca se da la cuptor la foc mediu. Cand incepe sa se intareasca si sa se umfle, scoatem budinca din cuptor si o asezonam cu merele caramelizate si fructele de padure stoarse de zahar. Punem budinca din nou la copt pentru inca 10-15 minute pana se caramelizeaza si fructele de padure si se intareste intreaga compozitie.
Se taie felii si se serveste rece ca si desert dulce sau ca si masa de cereale cu fructe.
De ce am ales Arpacasul de orz?
Orzul este foarte apreciat pentru proprietatile lui terapeutice, fiind un aliment indinspensabil in alimentatia noastra. Orzul poate fi utilizat impotriva
- diareei,
- la calmarea tusei,
- mareste apetitul sexual,
- echilibreaza digestia
Orzul ajuta de asemenea la:
- cresterea imunitatii organismului,
- asigura necesarul de vitamine pentru organism,
- ajuta persoanele aflate in perioada de convalescenta,
- este un bun antiinflamator, hipotensor si mineralizant.
Orzul se recomanda a se utiliza ca remediu natural in tratamentul:
- afectiunilor pielii,
- cistitei,
- anemiei,
- hemoroizilor,
- reumatismului,
- racelii,
- diabetului,
- menstruatiei cu dureri,
- colitei,
- gripei,
- dereglarilor hormonale,
- sterilitatii,
- laringitei,
- depresiilor,
- afectiunilor gatului,
- afectiunilor oculare.
De la orz semintele au cea mai mare acoperire pentru tratarea acestor afectiuni. De asemenea, orzul poate fi consumat sub forma de suc (din orz verde).
Sursa: http://www.sanatatecuplante.ro/plante-medicinale/cereale/orz.html