contact retete mancare
rss retete mancare
gatesteinteligent twitter
facebook
 feedback

Sushi

articol scris de hobbybucatar blog

Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga

Pentru preparare: lingura de lemn (nu folositi decat lingura de lemn) • betisoare de bambus • folie transparenta (sau celofan) de impachetat • un vas metalic cu capac, pentru fiert orezul • un castron de sticla sau de plastic • un cutit bine ascutit, cu lama mai lata
Alte ingrediente (puteti avea in plus): 1 ou pentru omleta • 1 morcov • condimente (piper, busuioc etc.) • ce mai doriti voi (legume proaspete, peste)

Sunt extrem de incantata ca mi-a iesit... Se vede mai sus: maki sushi... Adica rulouri din orez de sushi cu diverse umpluturi (in aces caz: somon fume, castravete si avocado...)
E prima data cand prepar asa ceva, dar cum am promis ca revin cu detalii, nu m-am lasat. Stiu ca a durat ceva pana am revenit, dar, deh, a trebuit sa pun multe lucruri la punct si sa ma perfectionez intrucatva.
Acum sunt in stare sa va incurajez: puteti face chiar si voi acasa! (Dar daca nu va pasioneaza gatitul, e dorit totusi sa dati banii - oricati - la un restaurant cu specific)...
Singurul lucru de care aveti nevoie...
Nu, nu e vorba de bani, ci de timp. La mine a durat o zi intreaga: documentare "how to make sushi" pe google, cumparaturi, venit acasa, pregatit, gatit, servit... Si poze, pas cu pas, care m-au solicitat si mai mult, pentru ca - zau!!! - e dificil sa pui lumini, sa programezi aparatul si sa prestezi/actionezi in acelasi timp in care fotografiezi...
Dar sa o iau de la inceput, ce ziceti?...
Asadar, iata ce ar trebui sa cumparati sau sa aveti in casa (minim):

Mod de preparare:

Primul si cel mai important lucru este orezul de sushi.
Luati 2 cani de orez.
Spalati-le bine-bine, intr-o sita, pana ce nu mai iese amidon iar apa e limpede
Apoi lasati orezul 30 minute in apa rece.
Clatiti (tot foarte bine).
Puneti orezul intr-o cratita, adaugati apa 1:1 (adica 2 cesti de apa la 2 cesti de orez), acoperiti cu un capac, si aduceti la punctul de fierbere.

Cand vedeti ca apa clocoteste si da pe afara, asa ca in poza, reduceti focul la minim. Lasati, tot cu capacul pus, 20 minute pe foc... sau pana ce apa se evapora cu totul. Dati deoparte pentru 15 minute, fara sa amestecati, pentru ca orezul sa se raceasca. Nu amestecati orezul decat cu o lingura de lemn. Cand s-a mai racorit, puneti orezul intr-un castron de sticla sau de plastic (nu metalic, adica) - fara sa insistati sa curatati cu lingura de pe fundul vasului, mai ales daca un pic de orez s-a lipit de acesta. Curatand orezul lipit, puteti distruge aroma intregii cantitati de orez.
Da, intre timp (in timp ce orezul se raceste, adica) fierbeti pe foc mic 1/2 cana de otet de orez cu
1 lingurita de zahar alb – eu am folosit zahar brun, deci, pentru ca acesta nu indulceste chiar asa tare, am pus 2 lingurite – si 2 lingurite de sare: veti obtine o solutie de otet cu care trebuie sa aromatizati orezul de sushi. Dupa ce s-a topit zaharul si sarea, dati deoparte.
Lasati solutia de otet sa se racoreasca. Apoi turnati-o cu grija peste orez, amestecand usor cu o lingura de lemn, pana se distribuie uniform. Orezul trebuie sa fie lipicios (altfel n-ar avea cum sa formeze rulouri, nu?).

Pana se mai raceste orezul, mai faceti urmatoarele:
- imbracati betisoarele de bambus in folie de celofan transparenta, bine intinsa. Sa fie acoperite ambele fe?e.

- desfaceti somonul in fasii, curatati castravetele de seminte si taiati-l betisoare, desfaceti avocado, curatati de coaja si taiati tot betisoare.

- daca vreti si alte ingrediente, taiati betisoare un morcov, faceti o omleta dintr-un ou, etc.
Puneti toate ingredientele pe un platou alturat, sa le aveti la indemana.
Mai pregatiti un vas/castron mare de apa, cu un pic de otet de orez, in care va veti inmuia mainile inainte de a lua cu ele orez.
Acum treceti la treaba:
Inmuiati mainile, luati orez, intindeti pe bambus, uniform, intr-un strat de 2-3 cm grosime, inmuiati mainile in apa ori de cate ori adaugati orez sau il mai distribuiti.
Procedati astfel:

Care-i treaba cu susanul din poza? Inainte de ultimul rulou, veti amesteca cu ultima doza de orez niste seminte de susan un pic sfaramate (ca sa isi lase aroma) si veati avea astfel si niste maki cu "vesmant" de susan.
Mai departe, sa revenim la primul rulou. Atentie: puneti stratul de orez pe mijloc, nu lasati goluri, faceti-l suficient de lat ca sa cuprinda ingredientele si pentru ca marginile sa se poata lipi mai apoi. Veniti acum cu "umplutura". Puneti o fasie de somon fume:
Adaugati cateva betisoare de castravete si avocado:
Iar acum rulati. Cu grija, tinand cu degetele ingredientele din mijloc, cam asa:

(scuze de cadru prea strans, dar cu o mana gateam, cu una pozam, iar ochiul era undeva la mijloc, deci nu ajungea sa vada prin vizor... Sper ca se intelege ca in timp ce tineam cu degetele ca sa nu cada umplutura, am adus o latura a bambusului deasupra, prin rulare.) Bambusul nu se ruleazasi el spre interior, ci merge in continuare pana ce orezul ajunge deasupra orezului, iar ingredientele sunt prinse in capcana, la mijloc. Cam asa:

Buuun, cand ati ajuns aici sunteti deja aproape de reusita, dar atentie, e momentul cheie pentru a nu obtine un "ceva imprastiat": adunati ruloul ferm, apasand si strangand bambusul, pentru ca orezul sa se adune si sa se lipeasca bine. Cand desfaceti, rezultatul ar trebui sa arate cam asa:

Acum... tineti la indemana farfurioarele patrate pentru servire si treceti la cea mai delicata operatiune din program.
Luati un cutit bine ascutit si inmuiati-i lama in apa cu otet. Taiati ruloul la mijloc, in doua. Inmuiati iar, si taiati din nou in doua una dintre jumatati. Inmuiati iar (inmuiati, adica, inainte de fiecare noua taietura, altfel cutitul se va lipi, iar de rulouri se va alege praful) si taiati in doua si cealalta jumatate. Procedati la fel pentru a obtine 8 bucati de maki sushi.

Gata! Gata? Ma rog, mai sunt la rand vreo doua rulouri - daca nu l-ati imprastiat pe asta, aveti toate sansele sa le imprastiati pe celelalte... Sau, daca ati dat gres, mai aveti cu ce va juca, pana va iese "ingineria" pe deplin...
O ultima precizare, pentru carcotasi: stiu, lipsesc trei ingrediente specifice, dar daca nu le-am gasit in magazine, am gatit si fara ele. Daca gasiti wasabi, foi de alge sau konbu va rog sa imi dati si mie de veste.
Ce sa va mai zic? Sa nu uitam ca servirea e si ea la fel de importanta: estetica, gust, armonie... Evident, cu niste sos de soia (cam sarat, pentru gustul meu) pe langa... Pofta buna!


Reteta recomandata de HobbyBucatar.blogspot.com