Sushi Simplu Ca Buna Ziua
articol scris de svladu blog vladubucataru.blogspot.com
Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga
Acuma, dupa ce au urcat 'pe trend' si la noi, sushi au devenit foarte populari in cluburile de fitze si restaurantele scumpe. Teoretic nu imi este clar de ce sunt asa scumpi, dar sunt OK la gust si proprietati terapeutice.
Am incercat sa fac si eu si mi-au iesit super. Ba chiar am dat petrecere 3 zile si 3 nopti cu sushi!
Pentru a va apuca aveti nevoie de urmatoarele lucruri:
- ca ustensile:
- oala cu capac
- un castron mare pt a vantura orezul
- ibric
- covoras de bambus pentru a rula sushi
- folie de nylon
- cutit bine ascutit
- ca ingrediente
- orez (cu bob mic, practic din asta ieftin)
- foi de sushi (sushi nori)
- sos soya
- ghimbir murat (reteta aici)
- otet de orez (eu am folosit vin de gatit)
- ghimbir murat
- legume (morcov, ardei gras, castravete, ciuperci si orice alceva ce doriti sa bagati inauntru)
- peste (somon crud, afumat, ton, surimi etc)
- wasabi sau hrean
Pentru inceput trebuie respectata tehnica de fiert a orezului. Se pune un bol de orez. Se spala iar in oala se adauga 2 boluri de apa. Se pune la fiert intr-o oala (la care se poate pune capac) cand apa incepe sa fiarba se pune capacul si se da aragazul la mic mic pentru 10minute. Dupa aceasta se opreste focul si se mai lasa 10 minute cu capacul pus.
In acest timp se prepara otetul de orez astfel. Se pune pe foc 50ml otet in care se adauga o lingurita de sare si o lingura mare de zahar. Se fierbe si se mesteca pentru a nu se prinde zaharul.
Apoi orezul se varsa intr-un castron mare si se vantura cu un evantai si cu o lingura mare de bucatarie si apoi se adauga peste el sosul facut din otetul de orez.
Legumele si pestele se taie in fasii lungi si se pun pe o farfurie:
Pentru a incepe operatiunea mai ne trebuie un castron cu apa in care se adauga putin otet. Acesta o sa il folosim pentru a ne inmuia mainile inainte de a lua orezul din castron si pune pe foaia de sushi (sushi nori) .
Cand toate aceste lucruri de mai sus sunt puse la punct incepem treaba. In termeni mari se desfasoara cam asa:
- Invelim covorasul de bambus cu folie de plastic.
- Asezam peste aceasta o foaie de sushi nori.
- 'bagam' mainile in bolul cu apa, luam orez din castronul de plastic si apoi intindem cu grija pe foaia de sushi
- asezam legume si peste la inceput si apoi incepem sa rulam cu grija
- apoi odata sulul facut se taie cu un cutit ascutit ud. Prima data in jumatate, apoi se aliniaza unul langa altul si se taie in bucati. Din experienta mea de inca 3 ori. Practic dintr-o foaie ies mai mult sau mai putin 9 susi
Se aseaza apoi rondelele pe platouri :
Pentru servire se pune la fiecare invitat cate o farfurie mica (ca de cafea) pe care isi pune un sushi si apoi isi asezoneaza cu sos de soia, wasabi si ghimbir murat.
Alte poze amuzante :
TIPS:
- daca vrei sa faci rulouri mai subtiri poti taia foaia de susi in 2 si relua acleas proces
- poti face si sushi inversi (cu orezul in afara). Pui la fel orez peste foaie apoi o intorci pe nylon si pui legumele pe partea neagra si apoi rulezi
- linkuri utile despre cum se prepara susi gasici aici
---