contact retete mancare
rss retete mancare
gatesteinteligent twitter
facebook
 feedback

Supa Miso

Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga

prima mea supa miso a iesit super buna. da, stiu, poate nu v-ati fi asteptat sa navighez prin bucataria  japoneza dar dupa calatoria de la new york unde am mancat la unele dintre cele mai bune restaurante japoneze din oras: morimoto si inakaya am inceput sa casc ochii mai bine pentru ca unele chestii chiar m-au impresionat.
in afara de sashimi, sushi, nigiri si edamame care intra mai degraba la plating decat la gatit nu facusem nimic  din bucataria japoneza. mai alaltaieri mi-am luat inima-ntre dinti si m-am apucat sa fac shopping pentru o supa miso. zice-se ca supa miso se face dintr-o baza de supa - dashi, la care se adauga (obligatoriu) tofu, alge wakame si miso paste. in plus fata de elementele obligatorii mai poti adauga diferite legume si paste de orez. eu m-am hotarat sa adaug ceapa verde, mazare si paste de orez.
japonezii spun despre chestiile pe care le folosesc in supa miso ca trebuie sa ai unele care plutesc si unele care se lasa la fund. algele, ceapa verde tind sa pluteasca, mazarea proaspata, tofu, pastele se vor lasa la fund. partea grea la supa miso nu este gatitul ci cautatul ingredientelor. sa le luam pe rand.
supa dashi - este o supa care se prepara din alge kombu si din fulgi de bonito (fulgi de peste uscat, deobicei din ton. seamana la textura cu niste felii ultrasubtiri din jamon sau prosciutto crudo). algele kombu si algele wakame se gasesc de cumparat la magazinele online de ingrediente japoneze/raw/naturiste. le-am comandat, le-am primit acasa, nicio problema. fulgii de bonito insa nu i-am gasit nicaieri in romania. ca atare am facut o supa din algele kombu la care am adaugat doua linguri de sos de peste(asta se gaseste la orice supermarket mai serios). nu stiu daca supa mea dashi are vreo legatura cu originalul pentru ca nu am cu ce sa o compar insa sper sa fie ce trebuie. ca alternativa puteti cumpara supa dashi la plic ceea ce eu nu am facut :)
tofu are cam la orice hypermarket - fabricat in romania. miso paste - pasta de miso - am luat mai demult din supermarketul chinezesc din mall-ul dragonul rosu, chiar vis-a-vis de mega image. aici e posibil sa gasesti si alge. paste de orez am gasit la carrefour. mazare  proaspata si ceapa verde de la piata.
dupa ce alergi in jumatate de oras, sa faci supa miso e floare la ureche :)))
nu stiu daca am respectat cu strictete reteta de miso, nu stiu daca am folosit cele mai bune ingrediente insa stiu ca rezulatul final semana fix cu supa mea de la new york. pofta buna.
ingredinete:
pentru 4 persoane. timp de pregatire: o ora.
- 1 litru de supa (mea) dashi facuta din: 20g alge kombu, 2 linguri de sos de peste
- 20 g alge wakame
- 150g tofu
- o lingura si jumatate de pasta miso
- 3 cepe verzi
- 200 g mazare proaspata
- o mana de paste de orez
supa miso
- supa dashi se face in prealabil. lasa 20g de alge kombu la inmuiat intr-un litru de apa timp de 3 ore. incalzeste apoi apa panala punctul de fierbere, apoi scoate algele din apa. adauga 2 linguri de sos de peste(sau 3 daca iti place mai sarata, mai aromata).
- pune algele wakame la inmuiat intr-un pahar cu apa
- fierbe mazare in supa dashi timp de 35-40 de minute. adauga pasta de miso
- dupa ce mazarea s-a fiert, adauga tofu taiat in cuburi de 1 cm.
- adauga si pastele de orez si fierbe inca 2 minute sau pana cand pastele de orez sunt gata
- opreste focul si adauga algele wakame scurse de apa. gusta de sare si potriveste supa. daca iti place un gust mai intens de peste, poti sa mai adaugi sos de peste in loc de sare.
- taie ceapa verde si presara pe deasupra fiecarui bol de supa miso.