Supa Mexicana In Context Moldovenesc
articol scris de Povestelnicul blog povestigustoase.com
Exista undeva un detasament de pionieri care se tot ideletniceste de cativa ani cu caratul sacilor din oras spre locuri pitoresti. Cu tot cu cazane, strachini, si altele necesare pentru ospete copioase in san de muma natura. Pai iata ca la detasamentul cu pricina are atributie si Povestelnicul, sub o forma mai putin evidenta din punct de vedere culinar. Dar totusi, atata vreme cat nu s-au imprastiat toti membrii acestuia pe la case langa sotii si odrasle, detasamentul continua sa existe, iar membrii acestuia se mai aventureaza sa si gateasca in escapade, act de multe ori conventional pentru astfel de iesiri. Ca sa va fac pofta de vara, va spun ca Pavel a venit prin aprilie cu o reteta mexicana, pe care am si pus-o la cale neintarziat (Povestelnicul mai mult cu pozele decat cu lingura).
Dar sa va povestesc cam ce se intampla inainte ca sa vie pofta de ospat. In primul rand se spala de glod rezervele de hrana sufleteasca ascunse in paraul Tipovei un an in urma.
Pe urma se gusta si se apreciaza calitatea potabila a acestora si se confirma unanim. Aici se gateste te miri ce cartofi copti cu slana si usturoi.
Pe urma se coace te miri ce carnita si se gusta rezervele care urmeaza a fi puse la pastrare pentru anul viitor. Si se joaca un joc logic tautologic.
Pe urma se raporteaza inteligentei cosmice situatia de la fata locului.
Si abia a treia zi se purcede la gatit.
Lista ingredientelor este sofisticata numai la prima vedere:
1 kg carne de vita, taiata figuri geometrice paralelepipedoidale
2 cepe mari, rosii si tocate
2 ardei bulgaresti si un traducator
2 cartofi, taiati si ei 3D
o cutie (200g) de fasole conservata in sos de tomate
o cutie (200g) de rosii tocate partial
1 litru de suc de rosii lichid
1 lingurita de piper chili (praf)
1 lingurita de seminte de chimen
1 litru de apa stravezie
50 g pui de porumb
putina NaCl
o lingura de ulei de masline
Gateala e banala.
Se incinde uleiul intr-un ceaun de marime medie. In oala pionereasca peste ulei se pune carnea si ceapa. Isi lasa ele sucurile cam timp de 5 minute – cam atata ii trebuie carnii sa se rumeneasca. Se amesteca pentru omogenizare.
Intre timp, se porneste combinatul de ciopartit,
toate strungurile se dau la puterea maxima.
Cand carnea bine rumenita, se regleaza aragazul la foc mediu.
Se pun cartofii, fasolea, rosiile tocate. Se amesteca.
Peste 5 minute se adauga ardeii si se sareaza dupa pofta inimii.
Se pune porumbul, se pudreaza cu chili, se boteaza cu chimen,
se toarna sucul de rosii si, daca este necesar, apa cat sa acopere legumele. Un carnat afumat daca aveti, scapati-l si pe el in colo. Oala se da in clocot la foc mare, dupa care se mentine jarul mic cu vreascuri slabanoage. O jumatate de ora sa tot bolboroseasca in voie.
…
Brusc, istoria ia sfarsit cu tabloul lui Repin “Pioneri stand arabeste, salivand mexicaneste si sorbind tuica cu ochii, moldoveneste”.
Pedro si Jose, poftiti la supa me!