Supa De Rosii Si Dovleac Copt Cu Rouille Croutons
articol scris de Xtina2005 blog gustative.blogspot.com
Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga
Cand va apucati de supa asta trebuie sa fiti satui, intrucat aroma degajata de coptul legumelor este fantastica, si v-ar putea face sa le mancati direct din cuptor.Si ar fi mare pacat sa nu incercati supa asta cu arome de toamna!
Ingrediente pt. 6 portii (~75 minute):
PENTRU SUPA
*1 bucata dovleac de ~900 g, curatat de coaja si taiat bucati
*450g rosii
*6 catei de usturoi,necuratati
*1 ramurica de rozmarin
*2 ramurele de cimbru
*1 ceapa rosie, curatata si taiata in 8 bucati
*4 linguri de ulei extravirgin de masline
*1.2 l supa de legume
PENTRU SOSUL ROUILLE CROUTONS
*1 varf de cutit de sofran
*1 catel de usturoi, taiat in bucati
*1 ardei chilli rosu proaspat, curatat de samburi si taiat in bucati
*1 galbenus de ou
*1 lingura de otet din vin rosu
*5 linguri de ulei de floarea soarelui
*3 linguri de ulei extravirgin de masline
*12 felii subtiri de paine frantuzeasca (as crede ca merge si altfel de paine ;) )
*branza gruyere rasa , la servire (eu am pus parmezan)
Preparare:
1.Se incalzeste cuptorul la 220° C.Se pun toate ingredientele supei (legumele), cu exceptia supei, intr-o tava.Se intorc cu mana,astfel incat sa fie toate invelite in ulei.
2.Se coc timp de 35-40 minute, intorcandu-se din cand in cand, pana cand devin foarte moi.Se inlatura coaja usturoiului.
3.Se pun ingredientele intr-un blender impreuna cu supa de legume (eu aveam supa in care fiersesem niste ciuperci, apoi am completat cu apa).Se pune intr-o oala si se asezoneaza dupa gust.
4.Pentru crutoane cu rouille (care e un sos aromat de regula cu usturoi , sofran si cayenne sau boia) se procedeaza in felul urmator: se inmoaie sofranul intr-o lingura de apa pentru a elibera culoarea.
5.Se toaca usturoiul, chili-ul cu putina sare intr-un mojar cu pistil pana se obtine o pasta (sau se foloseste un mixer de mana).Se amesteca galbenusul de ou cu otetul.Se amesteca cele doua tipuri de ulei si se toarna gradual, amestecand constant.La sfarsit, cand sosul e gata, se adauga amestecul de usturoi cu chili si lingura de apa cu sofran.Se asezoneaza dupa gust (iese ca o maioneza).
6.Se ung feliile de paine cu putin ulei si se coc la cuptor timp de 5 minute, pana capata o culoare aurie.
7.La servire, se reincalzeste supa si se toarna in boluri.Se aranjeaza crutoanele,rouille si branza rasa pentru ca fiecare sa se serveasca.
Pofta buna!
Sfat: Pentru o supa de post sau daca aveti probleme cu colesterolul, renuntati la sosul rouille.Supa merge de minune si fara.