Supa De Rosii Cu Taitei De Orez Si Busuioc
articol scris de hobbybucatar blog
Cred ca este o supa excelenta pentru continutul sau de licopen (anticancerigen renumit, eficient mai ales in preventia cancerului de prostata sau al celui de san). In plus, e o supa consistenta de vara, groasa, cu seminte de rosii crocante si cu o consistenta satiosa, aproape ca o supa-crema. O puteti servi rece sau calda, cu smantana sau fara, cu ardei iute sau cu branza rasa deasupra - daca nu va deranjeaza combinatia de branza cu orez).
Oricum ar fi, eu va asigur ca e inventie proprie, dar asta nu trebuie sa va opreasca s-o incercati: am combinat 2 retete celebre si i-am dat o tusa de "gradinar". Sa va vad daca ghiciti unde si cat am adaugat!
Recunosc, nu am apelat niciodata, pentru o supa, la „soffritto“–ul specific italian, pentru ca adesea m-am gandit ca e o forma nesanatoasa de a pregati legumele: de ce sa le prajesti, daca le poti fierbe? Dar e prima data cand am incercat si am obtinut super-efecte. Ce este un soffritto?
Pai e un amestec de telina, morcov, ceapa si usturoi, rase sau tocate, care se prajesc in ulei de masline, in vederea prepararii unei supe.
Mod de preparare:
Le-am ras/tocat apoi le-am calit in ulei de masline, intr-o cratita mai inalta, impreuna cu 1/2 lingurita de zahar. Cand s-au aurit, am adaugat jumatate din busuiocul proaspat cules: tulpinile si cateva frunze, tocate. Apoi am adaugat cele 2 conserve de rosii, le-am umplut (cutiile) inca odata cu apa (echivalentul a cam 800 ml de apa, asadar) si am turnat peste amestec. Cand supa a dat in clocot, am pus sa se opareasca in zeama respectiva si cele cateva rosii coapte pregatite de dinainte.
In rest, am condimentat doar o lingurita de sare si piper dupa gust. Am scos rosiile oparite, le-am dat pielita deoparte, le-am pisat cu o furculita si le-am adaugat in supa, Dupa vreo 20-30 de minute de fierbere, era totul gata. Doar taiteii i-am pregatit separat, fierbandu-i 3 minute si trecandu-i prin jet de apa rece. Apoi i-am pus in supa. Am adaugat si busuiocul ramas, tocat, presarat pe suprafata, si am stins focul imediat. Cred ca ar trebui sa mai reglati gustul: sare si piper. Pofta buna!
Reteta recomandata de HobbyBucatar.blogspot.com