Supa De Oase - De Ce?
Sursa Supa de Oase - De Ce?
articol scris de Le Blog Piquant blog leblogpiquant.blogspot.com
Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga
Primul "solid" pe care i l-am dat lui F. a fost supa de oase! That's right! Inainte sa sunati la protectia copilului pentru ca imi hranesc bebelusul ca pe catel, sa va spun de ce
Pai din multe motive, din care le-as mentiona pe urmatoarele:
- e extrem de usor de digerat si reduce inflamatia din tubul digestiv (problema majora pentru F.)
- e o sursa excelenta de calciu si fosfor (matricea anorganica a oaselor fiind compusa din fosfat de calciu), lucru tare important pentru noi, in conditiile in care F. are intoleranta la proteinele laptelui de vaca
- e bogata in colagen si gelatina, care au un efect calmant pentru mucoasa digestiva (suplimentele cu gelatina sunt recomndate bolnavilor de ulcer, de exemplu)
- contine sulfur, magnesiu si potasiu dar si numerosi aminoacizi: glicina (care ajuta la detoxifierea organismului si e implicata in sinteza de saruri biliare si hemoglobina), prolina, arginina. Acesti aminoacizi sunt esentiali pentru tesutul conjunctiv si au importante proprietati anti-inflamatorii.
- cartilajul care insoteste intotdeauna osul contine si el multe bunatati, cum ar fi condroitin sulfat, glucozamin sulfat, acid hialuronic, (toate vandute acum in magazine bio sub forma de suplimente scumpe) care au grija de sanantatea articulatiilor tale
Filip mananca acum supa de vita, miel, pui si peste. Mai avem in plan si supa de rata si de curcan. Am mereu grija sa cumpar oase si carne din surse sigure si caut miei si vaci care au pascut cat mai multa iarba si au mancat cat mai putine cereale. Visul meu e si ca nu au primit niciun fel de antibiotice sau alte minuni (desigur, de asta nu pot fi niciodata sigura, de asta incerc sa iau de la producatori mici si ma feresc de carnea si oasele din supermarketuri mari, care probabil provin de la ferme la fel de mari). Pui ne creste bunica lui Alex, iar pentru rate si curcani inca sunt in cautare de sursa.
Ii dau supa cu lingurita, dar o folosesc si ca baza pentru piureurile de legume si carne pe care i le dau. Ii fierb legumele tot in supa. Uneori cand ii e sete, primeste tot supa. Iar el - el o ADORA! Se intinde dupa ea, mi-o arata cu degetul, plange daca nu aterizeaza destul de repede lingurita in gura lui. E o mare dragoste intre ei si ma bucur nespus pentru ca stiu ca, cu fiecare inghititura, corpul lui primeste exact ce are nevoie ca sa se vindece si sa creasca frumos si sanatos. Si, pot spune cu mana pe inima, ca efectele ei pozitive se vad foarte bine.
Cutuma prin cabinetele de pediatrie locale e sa incepi diversificarea cu supa de legume care e more or less, apa cu caaaateva vitamine si minerale ratacite prin ea. Intr-adevar e usor de digerat... pentru ca e, practic, apa. De ce sa nu ii oferi in loc bebelusului bogatia de substante nutritive din supa de oase?
In curand ma pregatesc sa-i fac cunosctinta cu borsul si zeama de varza si sa transform supa in ciorbite pline de legume si carne. Din fericire, noua romanilor - care inca suntem meri ciorbari - ne e extrem de usor sa gasim un loc pentru supa de oase pe masa noastra. Adaugi legume, niscaiva carnita, o ceasca de bors si o lingura de smantana si voila - ceva familiar si totodata fantastic de sanatos! Stia bunica ce stia, nu?
Inainte vreme, cand inca nu se inventasera monoglutamatul de sodiu sau cuburile de supa, bunicii sau strabunicii nostri gateau cu supa de oase. Era ecomonic si de bun simt sa foloseasca fiecare parte a animalului - era gustoasa si era sanatoasa. Acum pentru multe lucruri avem scurtaturi si am putea zice ca a face supa de oase e o arta pierduta dar eu zic ca merita - din plin! - efortul (nu foarte mare - o sa revin cu un post despre "cum")
Mai multe informatii aici:
http://www.naturalnews.com/040493_bone_broth_immune_health_nutrients.html#
http://www.westonaprice.org/food-features/broth-is-beautiful
http://www.thepaleomom.com/2012/03/health-benefits-of-bone-broth.html