contact retete mancare
rss retete mancare
gatesteinteligent twitter
facebook
 feedback

Supa De Oase - Cum?

Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga
Am ramas datoare cu reteta, asa ca fara alte ocolisuri, iat-o:
  • Oase de vita/miel/spinari de pui/tartite de curcan/capete de peste/alte parti osoase de alte necuvantatoare 2 kg
  • Rasol de vita/umar de miel/aripi de pui/curcan - ceva ososo-carnos adica - 1kg
  • Apa plata cat sa acopere toate astea cu 2 cm
  • 1 lingura de otet de mere (ajuta sa extraga mineralele din oase)
  • 1 lingura sare de mare
  • 1/2 lingurita piper proaspat macinat
  • 1 ceapa, taiata in sferturi
  • 3 morcovi
  • albitura (telina, pastarnac, patrunjel)

Oasele si carnea se spala bine cu apa rece, apoi se pun impreuna cu restul ingredientelor intr-o oala incapatoare si se acopera cu apa plata. Se lasa 30 de minute sa se odihneasca si apoi se pun pe aragaz, la foc uite.
Dupa 30-40 de minute supa va clocoti si deasupra se ridica spuma, pe care trebuie s-o indepartezi temeinic. Apoi da focul la minim, ca sa fiarba incet de tot toata povestea. Nu acoperi oala cu capac pentru ca asta favorizeaza o fierbere mai apriga, care risca sa denatureze gelatina si restul proteinelor.
Supa de miel si vita are nevoie de ceva mai mult timp - cam 4 ore. Pentru pui si curcan 3 ore sunt suficiente iar supa de peste e gata in vreo 2 ore.

Las-o la racit si scoate oasele, carnea si legumele pe o farfurie si apoi strecoar-o prin sita acoperita cu tifon
Rezista 5-6 zile la frigider fara probleme (cel mai bine in borcane de sticla) si la congelator pana la 1 luna.
O sa stii ca ai facut o extra-mega-supa daca atunci cand s-a racit se incheaga precum piftia - inseamna ca toata gelatina din partile cartilaginoase ale oaselor a supravietuit fiertului (de asta e important ca supa sa fiarba inceeet, pe indelete si neacoperita) si ca e gata sa-si lucreze efectele miraculoase pe tine si ai tai. Da, ciar sunt miraculoase - uite, povestesc aici cum si de ce.
Poti sa folosesti mai departe supa asta ca baza pentru ciorbe, sosuri, mancaruri sau s-o consumi asa - tot ce-ti doreste sufletul. Filip mananca cate 150ml la fiecare masa si cu siguranta ii prieste foarte mult!