Supa De Linte Ca-n Turcia
articol scris de Le Blog Piquant blog leblogpiquant.blogspot.com
Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga
Am poftit la ea de vreo 2 luni. Nu-i vorba, e buna si la Ali-Baba, dar de ce sa te multumesti cu un bol, cand poti avea o oala intreaga?
Tot ce m-a tinut in loc e ca n-aveam linte rosie, dar am rezolvat si problema asta dupa excursia saptamanala in Piata Obor (care, zau, e extraordinara!).
So anyway - supa de linte consistenta si acrisoara, aromata cu chimion si paprika - I loved it!
Ca sa recreezi minunatia, iti trebuie urmatoarele:
400g linte rosie,
3 catei de usturoi,
3 rosii,
2 morcovi,
1 ardei rosu,
1 legatura mica de patrunjel,
1 lingurita chimion,
1/2 lingurita de boia (iute sau dulce, dupa pofta inimii)
sucul de la o lamaie,
ulei de masline extravirgin,
3 L apa sau supa de pui.
Infierbanta 2,5 l apa intr-o oala incapatoare. Cand clocoteste apa, adauga lintea + o lingurita de sare si lasa sa fiarba la foc mediu, timp de 30 de minute.
Intre timp, caleste la foc mic ceapa si usturoiul tocate marunt in 3 linguri de ulei de masline. Cand ceapa devine translucida (dupa 3-4 minute) arunca in tigaie si morcovii, ardeiul, rosiile si coditele de patrunjel, toate maruntite bine. Presara deasupra chimionul si boiaua, ineaca totul cu restul de 500 ml apa si lasa sa bolboroseasca la foc mediu timp de 15 minute.
Transfera legumele in oala cu lintea, acopera toata situatia cu un capac si las-o sa fiarba inca jumatate de ora (pana ce lintea e moale si tu nu mai poti de pofta).
Daca vrei o supa extra-smooth ...si daca mai ai rabdare, paseaz-o cu mixerul vertical. Daca nu, stoarce in ea sucul de la o lamaie, mai potriveste de sare si piper si serveste-o cu o lingura de iaurt, niste patrunjel tocat si inca niste lamaie.
E ceva de vis, zau ca da!