Supă De Gulii
Sursa Supă de gulii
articol scris de corineamtu blog Bukatar Amator
Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga
Ingrediente:
2 gulii mari 1/2 legătură de pătrunjel
1 ceapă medie 1 linguriță de oțet
1 morcov mediu 1 gălbenuș de ou
1 ardei gras 300 ml smântână
1/2 linguriță de boia sare
Supa de gulii nu are nimic deosebit în modul de preparare față de alte supe. Se taie ceapa și ardeiul mărunt, iar morcovul și guliile se rad pe răzătoarea mare.
Se călesc, pe rând legumele: mai întâi ceapa și ardeiul, preț de 3-4 minute, la foc mic.
Apoi se adaugă morcovul...
...iar după 2 minute, guliile.
După ce guliile s-au înmuiat puțin, se pune boiaua, se amestecă, și se toarnă imediat apă fierbinte.
Se lasă să fiarbă cam 20 de minute, după care se aruncă niște pătrunjel proaspăt, tocat.
Se mai dă un clocot și se stinge focul. Se potrivește gustul de sare și piper și se drege cu smântâna și gălbenușul de ou. Într-o cană mai mare se freacă bine smântâna cu gălbenușul până când se omogenizează.
Se toarnă o jumătate de polonic de supă fierbinte și se amestecă bine. Se tot adaugă supă fierbinte, până când dresingul este cald spre fierbinte li se poate turna înapoi în supă. Dacă smântâna se pune rece în supa fierbinte, există riscul ca aceasta să nu se dizolve în supă.
Ultimul ingredient de adăugat este oțetul, cantitatea fiind în funcție de preferințele fiecăruia. La această supă este foarte important echilibrul între gustul acru al oțetului și cel al smântânii, datorită gustului guliei, care aduce puțin cu cel al verzei. În loc de oțet se poate pune zeamă de lămâie sau chiar zeamă de la ardeii iuți, murați.
A ieșit o supă minunată, ușoară, cu gust de vară. Se poate face și cu carne, desigur, dar eu cred că nu merită să strici aromele proaspete ale legumelor, cel puțin vara.